Розповіли, на що йдуть кошти, сплачені закарпатцями за доставку газу

грудня 20 / 2020
Розповіли, на що йдуть кошти, сплачені закарпатцями за доставку газу

У період опалювального сезону однією з найактуальніших тем для населення є питання оплати за житлово-комунальні послуги, а особливо – за газопостачання. І якщо розуміння, що за спожите блакитне паливо треба розраховуватися, в людей є, то необхідність сплачувати за послугу з розподілу газу (доставки) понині викликає жваву дискусію. Попри широку інформаційну кампанію, досі існує частина споживачів, яким незрозумілі ті чи інші моменти.

Тому ми попросили відповісти на найбільш поширені питання фінансову директорку АТ «Закарпатгаз» Наталію Дорохіну.

-Вчора я поверталася від своїх родичів, що в селі Велика Паладь Виноградівського району. На одній із вулиць газовики викопували траншею. Щось трапилося?

– Працюємо на випередження, щоб не трапилося. Наші працівники дійсно цього тижня працюють у тому населеному пункті. Ми там замінюємо 1,5 км старого зношеного газопроводу, на якому виявлені численні витоки, на новий. Ці роботи передбачені Планом розвитку підприємства. Власне, витрати на їх виконання, а йдеться про забезпечення техніки, придбання матеріалів, оплату працівникам, покриваються з тих коштів, які кожен із нас сплачує за послугу з розподілу газу. Люди частіше вживають термін «доставка», хоча насправді це більш широкий спектр послуг.

-Якраз про доставку газу, чи то розподіл, я й хотіла з Вами поговорити. Що передбачає ця послуга?

– Скільки споживачі використовують блакитне паливо, а на Закарпатті це 53 роки, вони завжди сплачували за цю послугу. Просто донедавна, а точніше, до 1 січня 2020-го, ніхто не акцентував на цьому увагу, адже всі отримували одну квитанцію, в якій була врахована сума і за спожитий газ, і за послуги, які надає оператор ГРМ. Та ось уже рік, як однією з найпопулярніших тем стало обговорення питання щодо розподілу блакитного палива та всього, що його стосується. Розподіл газу – це не пересування його всередині труби з одного кінця в інший, як багато хто думає. Це – комплекс послуг, який забезпечує безперебійне та безаварійне газопостачання до кожної домівки. І на цих словах – безперебійність та безаварійність – я хочу наголосити додатково. Адже роботи на газорозподільчих об’єктах належать до категорії високої небезпеки. І саме від професійності наших працівників та їхньої сумлінної роботи, наявності всієї необхідної матеріально-технічної бази залежить спокій, тепло, затишок і безпека в оселях.

Якщо дуже коротко, то кошти, які АТ «Закарпатгаз» отримує від споживачів за послугу з розподілу газу, витрачаються на роботу аварійно-диспетчерської служби 104, підтримання належного тиску в мережі, ремонт та заміну газопроводів, обслуговування старих і встановлення нових газорозподільчих пунктів, комбінованих будинкових регуляторів тиску, повірку лічильників, забезпечення достовірного обліку блакитного палива тощо. Якщо гроші вчасно не надходитимуть на рахунок підприємства, безперебійне газопостачання може опинитися під загрозою.

Споживачі дійсно часто не розуміють усього цього. А тому ми ось уже рік спостерігаємо невдоволення тим, що платіжка розділилася на дві. Насправді ж нічого не змінилося. Лише доставка газу чи, то його розподіл, став «видимим».

-То нащо це ділили? Не можна було залишити, як було до цього часу?

– Теоретично можливо, але для цього необхідно змінити зовнішній курс держави та всі внутрішні законодавчі й нормативні документи, що регулюють ринок природного газу в Україні.

Процес розділення розпочався ще у 2010-му, коли Верховна Рада прийняла Закон України «Про засади функціонування ринку природного газу». А у квітні 2015-го був прийнятий ЗУ «Про ринок природного газу», який встановлює принцип вільного вибору постачальника. Запровадження нововведень розпочалося з непобутових споживачів (юридичних осіб), а з початку поточного року воно стосується й населення.

Напередодні 2020-го Національна комісія з питань регулювання енергетики та комунальних послуг затвердила Постанову, якою чітко прописано, що в рахунках за газ не буде нарахувань за послуги з його розподілу. От так і сталося, що по Україні тепер є постачальники газу, котрі продають його як товар, і оператори газорозподільчих мереж, які обслуговують газогони.

-Знаю, що є спеціальна формула для розрахунку плати для кожного споживача…

– Так, вартість послуги з розподілу природного газу розраховується індивідуально для кожного споживача – виходячи з реального об’єму споживання блакитного палива за попередній газовий рік. Газовим роком називають період із 1 жовтня одного року по 31 вересня наступного.

Платіж за доставку є сталим. А тому навіть узимку, коли споживачі значно збільшують використання блакитного палива, він залишається незмінним.

Аби вирахувати, яким буде щомісячний платіж за розподіл газу, кількість спожитих у попередньому газовому році кубів слід помножити на тариф із ПДВ (для Закарпаття станом на сьогодні – це 1,37 грн) і поділити на 12 місяців.

-Від людей часто чути нарікання, що вони не розуміють, чому сума до сплати за розподіл визначається на основі споживання в минулому газовому році. Чому не за фактично використаний газ?

– У новій ринковій моделі кожен споживач платить не за обсяги споживання, а за користування потужністю. Кодекс газорозподільних систем прямо вказує, що оператор ГРМ «надає клієнту послугу із забезпечення цілодобового доступу до потужності мереж для можливості споживання ним відповідних об’ємів природного газу».

Ви сплачуєте саме за замовлену потужність, тому що кожна газорозподільна компанія має забезпечити й підтримувати замовлену потужність у системі, незалежно від того, скільки блакитного палива споживається. Адже навіть коли воно не використовується, оператори ГРМ тримають його в системі під певним тиском, щоби було доступним споживачам будь-якої миті.

У Кодексі газорозподільних систем чітко прописаний термін «річна замовлена потужність». Там визначено, що «місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності споживача на тариф, встановлений Регулятором».

Ми щойно проговорили, що розмір плати за доставку блакитного палива для кожного споживача розраховується індивідуально – на основі обсягів його фактичного споживання в попередньому газовому році. При цьому, якщо в поточному році ви вживаєте заходів із енергозбереження і зменшуєте свій обсяг споживання газу, то в наступному платитимете за доставку меншої кількості одиниць енергоносія до вашої оселі. Таким чином, нова тарифна модель плати за доставку газу містить прозорі умови розрахунків і стимули для споживачів економити та встановлювати енергоефективне обладнання.

-А можна для більшої зрозумілості навести ще якийсь приклад діяльності підприємства?

– Ну, припустимо, читає споживач у нас на сайті чи у ЗМІ фразу: «Працівники АТ «Закарпатгаз» під час проведення комплексно-приладового обстеження виявили на підземному газопроводі витік газу та ліквідували його». Що він зрозумів? Що була певна ситуація, яку вирішили. Але більшість не усвідомлює, скільки для виконання цих робіт було задіяно людських, матеріально-технічних та часових ресурсів. От дивіться: комплексно-приладове обстеження проводиться за допомогою дороговартісного спеціалізованого обладнання, яке підприємство закуповує для виконання таких робіт; виїжджають фахівці на автотранспорті, який підприємство придбало, постійно проводить техобслуговування, заправляє паливом; розкопують ділянку, де стався витік, за допомогою екскаватора, теж придбаного коштами АТ «Закарпатгаз», який до того ж постійно необхідно обслуговувати та заправляти; працівникам (а це мінімум 10 – 12 осіб у даному випадку) слід заплатити заробітну плату; труби для заміни та інші матеріали підприємство теж отримує не безкоштовно. А витік газу не залишиш без реагування, навіть якщо коштів нема. Мусимо в найкоротші строки вжити заходів, оскільки в такому разі йдеться про реальну небезпеку для мешканців.

-До речі, багато в нас таких мереж, як у Великій Паладі, де треба міняти газопроводи?

– Сьогодні на Закарпатті – 7,5 тис. км мереж, із яких 170 кілометрів експлуатуються понад 40 років. Їх міняти слід першочергово. Крім того, газові підземні мережі в області знаходяться під додатковим навантаженням. Сейсмологічна активність, систематичні паводки та підвищена кислотність ґрунтів – це ті чинники, які призводять до скорочення терміну експлуатації газових мереж та збільшення кількості аварійних ситуацій. Скільки ми можемо замінити старих мереж на нові – напряму залежить від тарифу на розподіл газу. Цього року ми змогли замінити понад 8 тисяч метрів, на наступний плануємо 5 тис. м.

Але ж, як ми говорили на початку, ремонт чи заміна газопроводів – не єдиний вид діяльності, який здійснює підприємство. Аби блакитне паливо надійно надходило до домівок споживачів, фахівці АТ «Закарпатгаз» постійно підтримують стабільний тиск у газових мережах. У магістральних трубопроводах природний газ перебуває під високим тиском. Перш ніж потрапити до споживача, він понижується – спочатку до середнього тиску, потім до низького. Обладнання споживачів працює саме з газом низького тиску.

Наші фахівці проводять технічне обслуговування мереж та підтримують у робочому стані десятки тисяч одиниць обладнання, встановленого на розподільних газопроводах. Тиск у мережах змінюється залежно від сезону та обсягів споживання природного газу різними категоріями споживачів. Тому від точності гідравлічного розрахунку, який виконують фахівці облгазів, залежить, чи буде тиск газу на обладнанні кожного споживача достатнім для безперебійної роботи всіх газових приладів.

За розподіл природного газу необхідно платити, навіть якщо споживач не використовує газ у окремі періоди. Газорозподільну систему як цілісний майновий комплекс необхідно обслуговувати й постійно утримувати у справному стані, незалежно від того, здійснюється відбір газу споживачами чи ні.

Сьогодні АТ «Закарпатгаз» обслуговує 276 тисяч побутових споживачів і 4,5 тисячі непобутових. Аби блакитне паливо безпечно та стабільно надходило до домівок закарпатців, щодня трудяться 1100 працівників.

-Але ж декотрі люди принципово не сплачують за доставку…

– Є, на жаль, і такі. На Закарпатті жодного разу не сплатили за розподіл газу 16 225 тис. споживачів. Загальна сума боргу населення перед підприємством на середину грудня становить 42 млн грн. Через карантин ми не нараховуємо пеню і штрафи за прострочки. Але люди мають усвідомлювати, що необхідність своєчасно розраховуватися за житлово-комунальні послуги законодавством не скасована. Однак частина споживачів використала карантин як привід не сплачувати за отримані послуги з розподілу газу. Та ми маємо повне право по закону стягувати нараховані суми в судовому порядку. Іноді, на жаль, доводиться вживати й такі заходи. Після закінчення карантину відключення за борги – неминучі. А сплачувати накопичені місяцями борги, та ще й додатково недешеві послуги відключення-включення газопостачання, буде дуже важко.

-А для тих, хто все ж сплачує? Які строки сплати за доставку газу? Як отримати рахунок?

– Плата за доставку здійснюється щомісячно, рівними платежами до 20 числа місяця, в якому надаються послуги. Наприклад, за грудень – до 20-го.

Рахунки для оплати послуг розподілу природного газу споживачі отримують поштою. Є також можливість завантажити та оплатити рахунок онлайн – у Особистому кабінеті на сайті 104.ua або у чат-боті 7104ua у Viber, Телеграм та мобільному додатку 104Mobile. Ті люди, які оплачують за послугу з розподілу наперед одним платежем, суттєво економлять на комісійному зборі.

Оксана ПИЙТЕР, НЗ
Категорія : Економика


Залишити Коментар