Міцність віскі: якою буває, що на неї впливає

жовтня 01 / 2024

Віскі належить до алкогольних напоїв з вмістом алкоголю 40% об. Для визначення міцності алкоголю використовується ряд позначень: об’єм, % і ABV, що означає алкоголь за об’ємом Більшість типів віскі походять з Америки та Ірландії та мають міцність 40-50%. Нерідко шотландський віскі вважають найміцнішим, оскільки він виробляється в старих винокурнях із 60% спирту У Японії також виробляють міцні напої: деякі винокурні там виробляють напої з вмістом спирту близько 70% і вище. Поціновувачі міцного шляхетного алкоголю можуть його купити в магазині FOZZY



Важливо пам’ятати, що «міцний» не завжди означає «смачний»: чим більше спирту в віскі, тим складніше його пити, тому новачкам краще насолоджуватися класичними напоями зі стандартною міцністю або додавати в них лід. На міцність віскі впливають кілька факторів:


 




  1. Дистиляція. Тип перегінного апарату та кожен цикл дистиляції є важливими. Перегонка створює спирт з міцністю до 85%, ректифікаційні колони виробляють спирт з міцністю до 68%. З кожним циклом дистиляції концентрація алкоголю зростає.




  2. Витримка. Можна прискорити або уповільнити випаровування спирту з бочки під час витримки. Напій втрачає міцність при прискоренні випаровування, а при уповільненні – навпаки. Швидкість випаровування контролюється вологістю повітря в місці зберігання бочок. Віскі «видихається» повільніше, коли вологість підтримується на рівні 70% і вище.




  3. Купажування. Деякі види віскі проходять процес купажування, тобто змішування різних сортів перед розливом у тару. На цьому етапі виробництва напої отримують меншу міцність. 




 


Віскі, витримані в різних типах бочок (нові або старі), можуть змінювати міцність і характер напою. Якщо рецептура передбачає продаж напою зі зниженою міцністю, алкоголь розбавляють водою перед розливом у пляшки.


 


Сучасний ринок алкоголю досить широкий, тому кожен може знайти віскі на свій смак. Якщо вас цікавить напій міцністю 30-35%, обирайте Jameson Cold Brew (Ірландія), Jim Beam Red Stag Black Cherry (США) або William Lawson's Super Spiced (Шотландія). Поціновувачі класики можуть обрати Jameson (Ірландія), Balvenie Caribbean Cask (Шотландія) чи Woodford Reserve Rye (США). Якщо ви бажаєте скуштувати віскі міцністю 60% і вище, спробуйте The Glenlivet Nadurra Oloroso (Шотландія) або Elijah Craig Barrel Proof (США). 


 


Це лише основні відомості про міцність віскі, але зазвичай достатньо, щоб ви могли вибрати напій самостійно. Зверніться до експертів, якщо ви бажаєте отримати додаткову консультацію щодо конкретного виду алкоголю.

Категорія : Світ


Залишити Коментар