У Чехії введуть нові обмеження для українських біженців

грудня 24 / 2023
У Чехії введуть нові обмеження для українських біженців

Українські біженці зможуть продовжити тимчасовий захист у Чехії ще на рік, тобто до кінця березня 2025 року. Однак термін, протягом якого вони зможуть проживати в безкоштовному тимчасовому житлі, буде скорочено. Також посиляться правила в разі депортації.

Це передбачає поправка до закону “lex Ukrajina”, яку 22 грудня підписав президент Петр Павел, – повідомляє “Чеське радіо”.

Тимчасовий захист дає змогу біженцям отримати доступ до державного медичного страхування, освіти та ринку праці. Процедура продовження статусу буде практично такою ж, як і цього року. Українцям спочатку доведеться зареєструватися в електронному вигляді з січня до 15 березня наступного року. При цьому одночасно бронюється дата для особистого відвідування відділення МВС. Нині біженці повинні будуть надати підтвердження про проживання з офіційно завіреним підписом власника нерухомості або орендодавця.


Українські біженці, яких засудять до депортації, більше не зможуть скористатися тимчасовим захистом у Чехії. Згідно з чинною редакцією закону, виконання вироку про депортацію відкладається до закінчення тимчасового захисту засудженого в Чехії.

Українці, які отримали тимчасовий захист, наразі можуть залишатися в безкоштовному тимчасовому житлі максимум 150 днів. Виняток становлять так звані вразливі особи, які можуть використовувати його без обмежень. З вересня 2024 року термін проживання в такому житлі буде скорочено до 90 днів без винятків. Біженці, які станом на 1 вересня 2024 року використають 90-денний період, повинні будуть покинути тимчасове житло або, за погодженням із власником нерухомості, перейти на стандартні відносини оренди та платити за проживання, згідно із законом.

Крім того, законопроєкт дасть змогу уряду встановити правила грошової підтримки іноземців, якщо вони вирішать добровільно повернутися в Україну. Біженці зможуть скористатися так званим “сприянням добровільному поверненню” тільки один раз.


Поправка також спричинить зміни у сфері освіти. З вересня 2024 року скасовується можливість призначати окрему дату зарахування до дитячого садочка або початкової школи для українських дітей і школярів, а також можливість створення для них спеціальних класів або відділень. Школи зможуть коригувати зміст освіти тільки для українських дітей, школярів і студентів із тимчасовим захистом менше одного року.
Категорія : Світ


Залишити Коментар