Країна ЄС оголосила готовність видавати Україні військовозобов’язаних біженців

грудня 23 / 2023
Країна ЄС оголосила готовність видавати Україні військовозобов’язаних біженців

Естонія готова допомогти Україні в мобілізації її громадян. Країна пропонує укласти угоду, яка дозволить видавати українських чоловіків.

Про це заявив міністр закордонних справ країни Лаурі Ляенеметс.

Естонія готова посприяти в доставці військовозобов’язаних в Україну


Як пише Rus.Postimees, за словами міністра внутрішніх справ, відповідно до міжнародного права Україна не має можливості мобілізувати українців, які проживають в Естонії, оскільки для цього необхідна угода між державами. При цьому глава МЗС висловив намір офіційно повідомити українській владі, що якщо вони хочуть мобілізувати українських громадян в Естонії в армію, то Естонія готова укласти такий договір з Україною.

“Естонія не залишиться осторонь. Ми із задоволенням готові укласти такий договір і допомогти Україні. Ми маємо уявлення про те, де в Естонії живуть ці люди. Ми готові посприяти в доставці цих людей з Естонії в Україну, якщо вони цього потребують”, – додав міністр внутрішніх справ.

Ляенеметс повідомив, що в країні проживає близько 7500 громадян України призовного віку, але важливо розуміти, що багато з них звільнені від мобілізації. Наприклад, вона не стосується тих громадян України, які постійно проживають за кордоном, але зачіпає тих, хто приїхав до Естонії після повномасштабної війни і в даний час проживає тут з тимчасовим дозволом на проживання.


“За українським законодавством від мобілізації також звільняються батьки-одинаки, батьки не менше трьох дітей, батьки дітей-інвалідів та люди, які доглядають за близькою людиною. Тобто, критеріїв, згідно з якими людина не підлягає мобілізації, досить багато”, – пояснив Ляенеметс.
Категорія : Світ


Залишити Коментар