Польща припиняє фінансову допомогу біженцям з України

жовтня 05 / 2023

Польща поступово припиняє фінансову допомогу для біженців з України, заявив речник уряду Пьотр Мюллер. Процес скасування виплат розпочнеться вже у 2024 році.

За різними оцінками, зараз у Польщі перебуває близько 1,5 мільйона українських біженців, які прибули в сусідню державу після початку повномасштабної війни.

Польща припиняє фінансову допомогу біженцям з України: що відомо?
За словами Пьотра Мюллера, рішення про надання фінансової допомоги українцям, яке польський уряд прийняв після початку війни, має тимчасовий характер. “І це все, що я можу сказати”, — відповів він журналістові PAP, який запитав, чи варто очікувати продовження державної фінансової допомоги для українських біженців.

Мюллер також зазначив, що етап, коли “українці масово тікали зі своєї країни від війни, вже пройшов”, тому рішення про фінансову допомогу, що випливає зі Закону від 12 березня 2022 року “Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави”, буде поступово скасовуватися.


Прес-секретар уряду також уточнив, що закінчення терміну дії грошової допомоги для українців, слід очікувати вже в “першому кварталі” наступного року.

Поляки проти фінансової допомоги українцям: результати опитування
Результати опитування, проведеного Pollster Research Institute 21-22 вересня 2023 року, свідчать, що 60% поляків виступають проти подальшої фінансової допомоги біженцям з України, які живуть у їхній державі. “Чи треба допомагати українським громадянам, які проживають у Польщі, наприклад, давати їм 500+ та інші пільги?” — запитували респондентів.

Газета “Супер Експрес”, на замовлення якої провели дослідження, зазначає, що “після вторгнення Росії в Україну більшість із нас хотіли допомогти біженцям війни, але зараз цей ентузіазм слабшає”. Так, 36% респондентів заявили, що “точно не хочуть” допомагати українцям фінансово, тоді як 24% сказали, що “скоріше ні”.

Протилежної думки дотримуються 26% респондентів. Цікаво, що лише 8% з них відповіли “однозначно так”, а ще 18% сказали “мабуть, так”. Відповідь “не знаю” дали 14% опитаних. До слова, в опитуванні взяли участь 1015 дорослих поляків.

Ірина Батюк, Експрес
Категорія : Світ


Залишити Коментар