Поліцейські у Польщі до смерті закатували молодого українця: шокуючі кадри (ФОТО 18+)

жовтня 04 / 2023
Поліцейські у Польщі до смерті закатували молодого українця: шокуючі кадри (ФОТО 18+)




Вбивство українця у Польщі сталось у липні 2021 року. 25-річний Дмитро Никифоренко помер у вроцлавському витверезнику після жорстоких знущань. Суд все ще триває, а у мережі вперше показали відео побиття.

Його оприлюднило польське видання Onet. На кадрах видно, що українця били, штовхали ногами і душили співробітники поліції і витверезника, – це призвело до його смерті.


Вбивство Дмитра Никифоренка: відтворено всі обставини
Трагічна подія сталась 30 липня 2021 року. Робітники одного з будівельних майданчиків у Вроцлаві організували в п’ятницю вечірку, де було барбекю і алкоголь. Серед працівників був і 25-річний Дмитро Никифоренко, який приїхав до Польщі двома роками раніше з містечка Немирів Вінницької області.

Дмитро вживав спиртне – пізніша експертиза показала, що в крові у нього було 1,5 проміле алкоголю. Однак, як пише Onet, всупереч першим повідомленням поліції, ніяких наркотиків в його організмі виявлено не було.

Після вечірки чоловік і троє інших українців вирушили на автобусну зупинку. На записі з камер відеоспостереження видно, що українець мав проблеми з утриманням рівноваги, але йшов сам. В автобусі він заснув.

Водій не міг розбудити чоловіка, тож викликав швидку допомогу. Фельдшери встановили, що українець був п’яним, але він не поводився агресивно. Медики викликали поліцію.


Onet пише, що прибувши на місце, троє поліцейських – Францішек К., Рафал П. та Маріуш Ш. – вимкнули свої натільні камери, які зобов’язані фіксувати свою діяльність. Офіцери відвели 25-річного чоловіка до витверезника на вулиці Сокольничій. Вийшовши з поліцейської машини, на нього наділи наручники.



Портал повідомив, посилаючись на зроблений через мить запис і свідчення правоохоронців, що безпосередньо перед виходом з поліцейської машини українця обробили перцевим балончиком. Не в силах протерти палаючі очі, він відштовхнувся ногами і кинувся на сидіння залу очікування кімнати.

Шокуючі кадри з витверезника: українця катували
У витверезнику розгорнулася справжня драма. Onet отримав запис відеоспостереження, на якому видно, як жорстоко поліція поводилася з українцем. Вони катували його майже 40 хвилин, били кулаками по обличчю, душили і притискали поліцейським кийком. Відео можна подивитись тут (не призначене для перегляду особами, яким не виповнилось 18 років).

“22:42:07. Один з поліцейських робить енергійні рухи, що нагадують удари у верхню частину тулуба лежачого, всього руху не видно – його прикриває спина одного з чоловіків. Далі можна побачити, як той же поліцейський тримає за руки і шию лежачого чоловіка, притискаючись до ліжка”, – читаємо в експертному висновку, який процитувало видання.



Українця, незважаючи на допомогу парамедиків, врятувати не вдалося. Його тіло кілька годин лежало на підлозі в очікуванні прокуратури. Родині Дмитра сказали, що він помер під час втручання поліції через зупинку серця.

Dmytro Nikiforenko zmarł we wrocławskiej izbie wytrzeźwień 30 lipca 2021 r.

Справою займалася прокуратура. У березні 2023 року суд нарешті отримав обвинувальний акт стосовно восьми осіб:

трьох міліціонерів і двох співробітників кімнати тверезості звинуватили в знущаннях над українцем і побитті його до смерті,
одного поліцейського звинуватили в тому, що він не допоміг українцю,
лікаря, найнятого у витверезник, звинуватили в ненавмисному вбивстві,
Igor Stachowiak zmarł 15 maja 2016 r. na wrocławskim komisariacie

Двоє співробітників витверезника повинні були покривати вбивство українця та замести сліди. Обвинуваченим у смертельному побитті українця загрожує тюремне ув’язнення на строк до 10 років. Решті – до 5 років. Ніхто не визнає себе винним.

Додамо, на суді у вересні були присутніми наречена Дмитра, Сюзанна, а також його батько, Сергій. Виявилось, що батько втратив обох синів – 26-річного Дмитра закатували у Польщі поліцейські, а 30-річний Роман пішов на фронт добровольцем. Зв’язку з ним нема багато місяців, він вважається зниклим безвісти.

Олена Ковальська, Експрес
Категорія : Світ


Залишити Коментар