Як алкоголь впливає на ваш організм

травня 15 / 2022

Прямо у голову
Через тридцять секунд після першого ковтка алкоголь проникає в ваш мозок. Це уповільнює хімічні речовини та шляхи, які клітини мозку використовують для надсилання повідомлень. Змінюється настрій, уповільнюються рефлекси і ви втрачаєте рівновагу. Також ви не можете мислити розумно, про що, можливо, не згадаєте пізніше, тому що сп’янілій людині важко зберігати речі в довготривалій пам’яті.

Ваш Мозок Стискається
Якщо ви багато п’єте протягом тривалого часу, випивка може вплинути на те, як виглядає і працює мозок. Його клітини починають змінюватися і навіть зменшуватися. Занадто багато алкоголю може фактично зменшити ваш мозок. І це матиме великий вплив на здатність думати, вчитися і запам’ятовувати. Також може ускладнитися підтримання постійної температури тіла і контроль рухів.

Чи допомагає це вам заснути?
Сповільнююча дія алкоголю на мозок може викликати сонливість, тому вам буде легше задрімати. Але ви будете погано спати. Організм переробляє алкоголь протягом всієї ночі. Як тільки ефект проходить, ви починаєте перевертатися з боку на бік. Ви не отримуєте такого хорошого швидкого сну, якого потребує тіло, щоб відчувати себе відновленим. І у вас більше шансів побачити кошмари і яскраві сни. Також, ймовірно, доведеться частіше прокидатися для походів у вбиральню.

Більше шлункової кислоти
Випивка дратує слизову оболонку шлунка і змушує травні соки текти. Коли накопичиться достатня кількість кислоти й алкоголю, вас може вирвати. Роки пияцтва можуть викликати хворобливі виразки у шлунку. А високий рівень шлункових соків означає, що ви не будете відчувати голоду. Це одна з причин, з якої люди, що п’ють тривалий час, часто не отримують всіх необхідних їм поживних речовин.

Діарея і печія
Ваш тонкий кишечник і товста кишка теж дратуються. Алкоголь збиває нормальну швидкість, з якою їжа проходить через них. Ось чому вживання алкоголю може призвести до діареї, яка може перетворитися на довгострокову проблему. Також підвищується ймовірність печії – розслабляється м’яз, який утримує кислоту поза стравоходу, та трубки, що з’єднують рот і шлунок.

Чому вам потрібно до туалету… знову
Мозок виділяє гормон, який не дає ниркам виділяти занадто багато сечі. Але коли алкоголь починає діяти, він наказує вашому мозку утриматися. Отже, вам доведеться ходити частіше, що може призвести до зневоднення організму. Якщо ви багато п’єте протягом багатьох років, таке додаткове навантаження і токсичний вплив алкоголю можуть виснажити нирки.

Крок до захворювання печінки
Печінка розщеплює майже весь алкоголь, який ви п’єте. У цьому процесі оброблюються багато токсинів. З часом надмірне вживання алкоголю робить орган жирним і накопичується більш товста волокниста тканина. Обмежується кровотік, тому клітини печінки не отримують необхідних мікроелементів. Коли вони відмирають, печінка отримує шрами та перестає працювати – виникає цироз.

Пошкодження підшлункової залози та діабет
Зазвичай цей орган виробляє інсулін та інші хімічні речовини, які допомагають кишківнику розщеплювати їжу. Але алкоголь гальмує цей процес. Хімічні речовини залишаються всередині підшлункової залози. Поряд з токсинами від алкоголю вони викликають запалення в органі, що може привести до серйозних пошкоджень. Через декілька років пияцтва залоза не зможе виробляти необхідний Вам інсулін, що приведе до діабету. Також підвищується ймовірність розвитку раку підшлункової залози.

Що таке похмілля?
Ранок з ватним ротом і затуманеними очима – не випадковість. Алкоголь викликає зневоднення і розширює кровоносні судини у тілі та мозку. Ось чому виникає головний біль. Шлунок хоче позбутися від токсинів і кислоти, які виробляє алкоголь, тому ви відчуваєте нудоту. І оскільки печінка була зайнята переробкою алкоголю, вона не виділяла достатньої кількості цукру у кров, тому у вас слабкість і тремтіння.

Некероване серце
Одна ніч запою може порушити електричні сигнали, які підтримують постійний ритм серця. Якщо ви будете добряче хиляти протягом багатьох років, ці зміни стануть постійними. І алкоголь може буквально вимотати ваше серце. З часом від цього серцеві м’язи обвиснуть і розтягнуться, як стара гумка. Серце не зможе також ефективно перекачувати кров, що вплине на кожну частину вашого тіла.

Зміна температури тіла
Алкоголь розширює кровоносні судини, змушуючи більше крові приливати до шкіри. Ви червонієте і відчуваєте себе теплим та підрум’яненим. Але ненадовго. Тепло від цієї додаткової крові виходить прямо з тіла, викликаючи зниження температури. З іншого боку, тривале вживання алкоголю підвищує кров’яний тиск. Це змушує ваше тіло виділяти гормони стресу, які звужують кровоносні судини, тому серцю доводиться працювати сильніше, щоб проштовхнути кров.

Слабша імунна система
Можливо, ви не пов’язуєте застуду з нічною випивкою, але зв’язок може бути. Алкоголь гальмує імунну систему. Тіло не може виробляти необхідну кількість білих кров’яних тілець для боротьби з мікробами. Таким чином, протягом 24 годин після вживання алкоголю у вас більше шансів захворіти. Люди, що тривало п’ють з набагато більшою ймовірністю захворіють на пневмонію чи туберкульоз.

Гормональний хаос
Ці потужні хімічні речовини керують усім – від сексуального потягу до того, як швидко ви перетравлюєте їжу. Щоб все йшло гладко, потрібен правильний баланс. Але алкоголь виводить гормони з рівноваги. У жінок можуть збитися місячні цикли і виникнути проблеми з вагітністю. У чоловіків можуть з’явитися проблеми з ерекцією, зниження кількості сперматозоїдів, скорочення яєчок і зростання грудей.

Втрата слуху
Алкоголь впливає на ваш слух, хоча ніхто точно не знає, як саме. Можливо, він впливає на ту частину мозку, яка обробляє звук. Або можуть пошкодитися нерви і крихітні волоски у внутрішньому вусі, які допомагають чути. Як би там не було, випивка означає, що вам потрібно, щоб звук був голосніше. І така необхідність може стати постійною. У тривало питущих людей часто спостерігається втрата слуху.

Тонкі кістки, менше м’язів
Надмірне вживання алкоголю може знизити рівень кальцію в організмі. Разом з гормональними змінами, це може перешкодити організму побудувати нову кістку. Кістки стають тоншими і крихкими – стан, що називається остеопорозом. Випивка також обмежує приплив крові до м’язів і заважає білкам, які їх накопичують. З часом у вас буде менше м’язової маси і, як наслідок – менше фізичної сили.
Категорія : Україна


Залишити Коментар