"Кнайпінг": простий і дієвий спосіб покращити здоров'я, про який мало хто знає

вересня 11 / 2023

Я стою на одній нозі по коліно у крижаному струмку в словенських Альпах і треную свою "ходу лелеки". Кришталево чиста гірська вода вирує навколо мене, тому мені важко тримати рівновагу, коли я по черзі підіймаю кожну ногу і витягую пальці.

Мене оточують сосни, ялини та вільхи, а вдалині лунає передзвін коров'ячих дзвіночків - свідком такої ж сцени цілком міг бути Себастьян Кнайп понад 150 років тому. Зрештою, я намагаюся робити одну з водних процедур, які він винайшов.

Кнайп не дуже відомий за межами Центральної Європи. Але саме цей священник 19-го століття, який став гуру оздоровлення, є одним із хрещених батьків одного з найпопулярніших сучасних оздоровчих трендів.
Він народився в 1821 році і отримав освіту католицького священника в Німеччині, а досліджувати "лікування водою" його спонукав особистий досвід.

У 26 років він захворів на туберкульоз, що на той час часто означало смертний вирок. Однак Кнайп вилікувався, експериментуючи з гідротерапією, зокрема регулярними зануреннями у прохолодну річку Дунай, а потім запропонував занурення в холодну воду для зміцнення імунної системи.

Він також виступав за дієту, яка складається переважно з рослинної та місцевої їжі, і промотував силу природи, щоденні фізичні вправи та збалансований спосіб життя.

Усе це відбувалося за півтора століття до того, як Вім Гоф, Гвінет Пелтроу та сучасні гуру оздоровлення знову почали популяризувати ці практики.
Кнайп почав лікувати людей у своєму монастирі і згодом заснував оздоровчий курорт Бад Верісгофен поблизу Мюнхена. Згодом він став надзвичайно популярним, зокрема серед знаменитостей. На лікування туди приїздив ерцгерцог Франц Фердинанд, а також папа Лев XIII. Однак Кнайпа мотивувало саме лікування бідних, і він не відмовляв тим, хто не міг заплатити.

Спадщина Кнайпа добре відома в Німеччині, але жива вона також і в сучасній Словенії. Він мав зв'язок із мальовничим середньовічним містечком Камнік, приблизно за 20 км на північ від столиці Любляни, і я б приїхала сюди, щоб більше дізнатися про цю людину та її підхід.

Перший оздоровчий центр у Камніку побудував у 1875 році Алойз Прашнікар, словенський підприємець, який вирішив інвестувати в індустрію оздоровлення. У 1891 році компанія Прашнікара побудувала до міста залізничну гілку від залізниці з Відня до Трієста, що значно спростило доступ до нього.

Невдовзі оздоровчий курорт, відомий як Kamniški Kurhaus, почав спеціалізуватися на наданні процедур Кнайпа, які на той момент стали дуже модними.
напрочуд добре.

готель
АВТОР ФОТО,TERME SNOVIK
Кнайп також розробив систему впливу на тіло холодної та гарячої води, так звану "афузію", щоб стимулювати кровообіг. Мені зробили "афузію" ніг - один із терапевтів за допомогою шлангу поливав мої ноги холодною водою починаючи з мого мізинця. Така процедура спрямована на те, щоб допомогти проти безсоння.

Хрібар вірить у простоту цих процедур і заохочує своїх гостей зробити їх повсякденним ритуалом.

"Вам не потрібне ані спеціальне обладнання, ані термальна вода, як тут у нас, ви можете просто зробити це в душі вдома", - каже вона.

Я не знаю, чому завдячувати - афузії ніг, ходьбі босоніж чи процедурі з використанням нагрітої подушки з сіном (ще одна техніка Кнайпа, призначена для покращення стану м'язів і суглобів), але під час свого перебування у центрі я спала міцно і добре.

З іншого боку Савінських Альп є долина під назвою Логарська Долина. Сім'я Ніни Плесник проживає тут понад 700 років, і вона керує однойменним сімейним готелем і спа. Плесник хотіла інтегрувати елементи методології Кнайпа у комплекс оздоровчих процедур, які вони пропонують, і поїхала на навчання до спа-центру Кнайпа в Німеччині.
Це перегукується з історією. Ясна Паладін розповіла мені, що Кнайп посилав своїх навчених "кнайперів" на курорт у Камніку, щоб гарантувати його стандарти, і таким чином він допоміг репутації курорту.

У сучасній словенській мові словом "кнайпінг" називають використання холодної води для оздоровлення або просто для гарного самопочуття.

"Ми часто говоримо жартома, що, наприклад, якщо холодне море, то ми йдемо у нього на кнайпінг", - каже Паладін.

У готелі Плесник гостей заохочують робити "кнайпінг" у крижаному гірському джерелі біля комплексу. Рано вранці, коли сонце, що сходить, золотило вершини гір, ми з Плесник повільно, по коліна, пройшлися крижаною водою у спеціальному басейні Кнайпа. Після цього вона наказала мені не витирати ноги рушником, а дати їм висохнути на повітрі. Від холоду мені перехопило подих, але згодом я відчула прилив енергії, що прокотився по моєму тілу.

Плесник також захоплюється елементом харчування у вченні Кнайпа.

"Він казав, що люди повинні їсти менше м'яса і більше овочів, він також зробив багато настоянок і чаїв із трав і заохочував людей пити більше води, чого вони не робили в той час", - каже вона.

Кнайп вірив у те, що треба споживати сезонну, місцеву їжу, і Плесник дотримується цього принципу.

"У нас є власні городи, де ми вирощуємо овочі на сніданок, обід і вечерю, а також трави для трав'яного чаю, і всю нашу їжу готуємо з нуля", - каже вона.

Інгредієнти забезпечують місцеві постачальники, а сир, м'ясо та йогурт, які вони подають, роблять на її сімейній фермі з іншого боку долини.

Сила ідей Кнайпа - у їхній простоті. Як каже Паладін, "це просто та ефективно, кожен може робити це щодня, адже ходити босоніж по траві - безкоштовно".
Категорія : Світ


Залишити Коментар