Шириться ще одна небезпечна хвороба – мукормікоз. Чи треба боятися українцям?

травня 14 / 2021
Шириться ще одна небезпечна хвороба – мукормікоз. Чи треба боятися українцям?
Крім мутованого штаму коронавірусу, в азійській країні шириться ще одна небезпечна хвороба – мукормікоз. Ця грибкова інфекція донедавна вважалася рідкісним захворюванням і уражала людей з важкими імунодефіцитними станами — переважно ВІЛ-інфікованих осіб та (зрідка) онкохворих і пацієнтів з цукровим діабетом.

«Чорна цвіль» (так її називають у наро­ді) вирізняється надзвичайною агресив­ністю — атакує шкіру, носові ходи, легені і бронхи, очі (може призводити до сліпо­ти, часом до повної), а іноді — тканину го­ловного мозку людини.

Медики б’ють на сполох, адже деда­лі частіше цей грибок виявляють у паці­єнтів із Covid-19 і тих осіб, які нещодав­но перехворіли на цю недугу. Якщо така людина вчасно не звертається по медич­ну допомогу, ризикує позбутися ока або щелепної кістки — лише так можна зупи­нити поширення інфекції всередину че­репної коробки.

Медикаментозне лікування — не з де­шевих. Щодня протягом восьми тижнів у вену вводиться препарат вартістю 48 доларів США за ампулу. Проте навіть за умови радикального оперативного втру­чання і застосування специфічної меди­каментозної терапії смертність від цієї недуги — близько 50%.

Як розвивається хвороба?

Захворювання спричиняє грибок кла­су Mucorales. Як повідомляє ВВС, він зу­стрічається повсюдно — у повітрі, ґрунті і навіть може «мешкати» на слизовій носа здорових людей, однак «пробуджується» лише за важкого імунодефіциту. У випад­ку з Covid-19 це відбувається у тих пацієн­тів, які мали важкий або критичний пере­біг захворювання. У терапії таких хворих застосовують стероїди — препарати, які зменшують запальний процес у легенях і «пригальмовують» імунну систему, яка вже набрала шаленої швидкості, щоб по­бороти коронавірус. Водночас ці ліки різ­ко знижують опірність і підвищують рівень глюкози у крові (не лише у діабетиків), а це створює ідеальні умови для росту й розмноження паразитичних грибків.

У публікації ВВС згадується офталь­мохірург, доктор Акшар Наїр, який живе та працює у Мумбаї — одному з міст, що найбільше постраждало під час другої хвилі коронавірусу в Індії. Лише у квіт­ні він проконсультував 40 таких пацієн­тів. Більшість із них хворіли на цукровий діабет, а Covid-19 — лікували вдома. Око довелося видалити одинадцятьом із них.

У період з грудня 2020 року по лютий 2021-го шестеро його колег у шести міс­тах — Мумбаї, Бангалорі, Хайдарабаді, Делі і Пуні — повідомили про 58 випадків зараження «чорною цвіллю». Більшість пацієнтів захворіли у проміжку між 12 і 15 днем після одужання від коронавірусу. За повідомленням інших індійських лікарів, хвороба уражає переважно людей мо­лодого (25−27 років) та середнього віку. Врятувати вдається не всіх.

Медики порівняли цьогорічну захво­рюваність на мукормікоз із торішньою, під час першої хвилі Covid-19. Тоді і важ­кість, і частота цієї інфекції були набага­то меншими. А у допандемічні часи лікарі з багаторічним стажем роботи виявляли не більше 1−2 таких випадків на рік.

Індійські медики стверджують, що за­побігти цій хворобі можливо. Для цього потрібно підібрати правильну дозу сте­роїдів і визначити оптимальну тривалість лікування, а також контролювати рівень глюкози у пацієнтів після виписки.

Як проявляється хвороба?

закладеністю й кровотечами з носа;
набряками і болем в очах;
опущенням повік;
розмитістю зору;
появою чорних плям навколо носа.

Лікарі наголошують: чим довше люди­на зволікає зі зверненням до лікаря, тим більші ризики втрати зору і смерті.

Чи добереться «чорна цвіль» до України?

ВООЗ віднесла індійський штам ко­ронавірусу до «мутацій, що викликає за­непокоєння» у світових масштабах. Його виявили вже у 30 країнах світу.

На одному з нещодавніх брифінгів мі­ністр охорони здоров’я України Максим Степанов визнав, що індійський штам є «достатньо серйозним викликом» і він уже підступає до кордонів України — му­тований коронавірус виявили у двох су­сідніх країнах, Польщі й Румунії. Степа­нов попередив, що цей штам вражає не лише органи дихання, а й шлунково-киш­ковий тракт, нирки і може призводити до мукормікозу та, відповідно, сліпоти.

«Будь-який штам коронавірусу є дуже небезпечним, адже може викли­кати міокардити (запалення серцево­го м’яза), загострення вегето-судин­них проблем, стрибки артеріального тиску, печінкові, шлункові розлади, де­пресивні стани», — перелічує експерт­ка департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з пульмонології На­дія Рудницька. Від початку панде­мії надає допомогу пацієнтам зі се­редньою важкістю і важким перебігом Covid-19 у Центрі легеневого здоров’я.

У коментарі «ВЗ» пульмонолог зазна­чила, що серед ускладнень коронаві­русної хвороби грибкові ураження їй не траплялися: «Це зараз, згідно з новим протоколом, призначаємо менше анти­біотиків, а попередні передбачали дещо іншу тактику лікування. На тлі антибіоти­котерапії теоретично можуть виникати мікози, проте ми цього у наших пацієнтів не спостерігали».

Попри певну стабілізацію епідситуації, лікарка закликає не втрачати пильності: «Вірус мутує і може провокувати нові, не­безпечні для здоров’я й життя усклад­нення»…

Наталія ГЕЛИЙ, ВЗ
Категорія : Світ


Залишити Коментар