Чи шкідлива кава: Скільки можна пити і з чим

жовтня 14 / 2020
Цей напій овіяно багатьма міфами: хтось вірить, що від одної філіжанки можна отримати серцевий напад, а інші п'ють його без міри і вірять у її тонізуючу силу.

Користь і шкода кави: Натуральної і розчинної

Щодня у світі виходить десятки новин і статей про користь та шкоду кави. Одні науковці стверджують, що каву потрібно заборонити і прирівняти ледь на до наркотиків, інші ж, навпаки, співають цьому напоєві дифірамби і вважають ледь не панацеєю від багатьох хвороб. Тож пити її чи ні, проаналізувавши факти, кожен має самостійно.

Кава – це зерна таких рослин як Coffea arabica, яку ми називаємо арабікою, і Coffea canepthora – так звана робуста. Існує понад шістдесят видів рослин, яких об'єднує наявність у складі кофеїну. Саме завдяки цій речовині рослини захищаються від поїдань травоїдними. Вперше цей момент зрозуміли в Ефіопії. Гірні козлики їли усе, окрім кави.

Користь кави

Щодо користі, то у каві міститься не тільки кофеїн, а й низка поліфенольних сполук і ефірних олій. Поліфенольні сполуки кави називаються хлорогеновими кислотами. Ці кислоти і є джерелом користі у каві. Ці сполуки за своїм впливом схожі на антиоксиданти, які протидіють вільним радикалам.

У 2016-му каву виключили з переліку канцерогенних продуктів. Натомість її додали до переліку речовин, які мають протипухлинну дію. Тому каву наразі вважають елементом здорового харчування.

Плюси кави:

- зменшує ризик онкології печінки у носіїв гепатиту С
- покращує стан кровоносних судин і зменшує ризик атеросклерозу
- у деяких людей, які мають мутації генів, зменшує ризик хвороби Паркінсона на 60 відсотків
- зменшує вірогідність появи панкреатиту у людей, які зловживають алкоголем
- у тих людей, на яких кава не діє, тобто, кофеїн не позначається на їхній життєдіяльності, кава зменшує ризик хвороб серцево-судинної системи
- у тих, хто щоденно і помірковано вживає каву, менший ризик захворіти на діабет
- у діабетиків, які п'ють каву, менший ризик утворення вісцерального жиру (йдеться про відкладення у зоні живота)
- кава може підвищувати тиск, що є корисним для гіпотоніків, проте для того, у кого нормальний чи високий тиск – це мінус
- кава підвищує настрій та допомагає росту здорових нервових клітин, так само як фізична активність, наприклад, біг, танці

Шкода кави

Звісно, як і у будь-якого продукту, у кави є свої мінуси, які здатні нашкодити нашому здоров'ю. Тут велику роль грає кількість спожитого напою. Адже якщо у вас нема очевидних протипоказань, про які поговоримо нижче, все одно існує норма кави, яка не зашкодить вашому організмові. Ця норма залежить від ферментів під назвою цитохроми СYP1А2, завдяки яким у нашій печінці перероблюється кофеїн. В одних цитохроми більш потужні і на таких людей вплив кави та кофеїну мінімальний. Як це зрозуміти? Все просто. У одних після кави самопочуття залишається незмінним: напій не впливає ані на сонливість, ані на тиск, ані на настрій та змогу сконцентруватися. А ось у інших гени цих ферментів більш повільні і тому після вживання кави такі люди можуть відчувати посилене серцебиття, тривожність, біль у серці, підвищений тиск.

Кава викликає залежність і цей факт доведено науковцями. Проте позбутися такого виду залежності можна самостійно, без звернення до фахівців та без вживання спеціальних ліків.
Категорія : Світ


Залишити Коментар