Важливе оголошення для Українців: в кого закінчились візи під час карантину в Чехії повинні залишити країну до 16 липня

липня 09 / 2020
Важливе оголошення для Українців: в кого закінчились візи під час карантину в Чехії повинні залишити країну до 16 липня
Посольство України у Празі нагадує, що ті громадяни України, які скористалися дозволеним чеським урядом перехідним періодом, повинні залишити територію Чехії найпізніше 16 липня.

Йдеться про громадян, які, станом на 12 березня ц.р. – дату запровадження у Чехії надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу, легально перебували на території ЧР і в яких термін безвізу, візи чи дозволу на проживання завершився у період з 12 березня по 16 липня ц.р.

Для безперешкодного транзиту через інші держави-члени ЄС таким громадянам до закордонного паспорта рекомендується поставити спеціальний штамп чеської поліції у справах іноземців, який підтверджуватиме легальність вашого перебування у Чехії протягом цього періоду. Зробити це можна у відділеннях поліції у справах іноземців. З докладнішою інформацією про це можна ознайомитися за цим посиланням https://www.mvcr.cz/mvcren/article/information-regarding-departure-of-foreigners-from-the-czech-republic-to-july-16th-2020.aspx

Ті громадяни, які з поважних причин не можуть виїхати з Чехії у визначений термін – до 16 липня, повинні до цієї дати в обов’язковому порядку відвідати відповідне Управління поліції у справах іноземців (з їхнім переліком можна ознайомитися тут https://www.policie.cz/clanek/oddeleni-pobytovych-agend.aspx) і надати документ, що підтверджує неможливість виконати цю вимогу (наприклад, підтвердження про відсутність транспортного сполучення з країною вашого постійного проживання).

У разі, якщо надані пояснення будуть визнані обґрунтованими, таким громадянам буде видано «виїзний ордер» з визначеною датою виїзду з Чехії у найближчий доступний для транспортного сполучення час.

Водночас, звертаємо вашу увагу на те, що у випадку з Україною «транспортні» підстави незалишення території Чехії у визначений термін навряд чи визнаватимуться поліцією обґрунтованими, оскільки станом на сьогодні між Чехією і Україною діє регулярне авіаційне (рейси Чеських авіаліній) та автобусне сполучення.

Іноземці, які не залишать у визначений термін територію Чехії, або ж, у разі наявності поважних об’єктивних причин, не відвідають до 16 липня Управління поліції у справах іноземців для вирішення питання про отримання «виїзного ордеру» на пізнішу дату, вважатимуться такими, що незаконно перебувають на території Чехії.

Звертаємо також увагу на те, що постанова Уряду ЧР № 683 від 22 червня 2020 року «Щодо конкретних категорій зайнятих іноземних громадян» зберігає свою чинність. Це означає, що ті громадяни України, які мають короткострокову робочу візу, сезонну робочу візу або спеціальну робочу візу, можуть перебувати на території Чехії на законних підставах до 16 вересня ц.р.

Обов’язковою умовою при цьому є продовження старого чи укладання нового трудового договору з роботодавцем на період до 16 вересня. Такий трудовий договір не потрібно ніде реєструвати.
Категорія : Світ


Залишити Коментар