Чехія знову приймає іноземних працівників

червня 19 / 2020
Чехія знову приймає іноземних працівників

Чехія відновила оформлення «Трудових карт» за програмою «Кваліфікований працівник». З 15 червня цього року заяви приймаються в Україні, звідки в Чеську Республіку надходить найбільша кількість кадрів, дуже затребуваних вітчизняними фірмами, і в ряді інших країн - в Сербії, Монголії, Молдові, Казахстані.

Реалізація програм по залученню до Чехії кваліфікованих іноземних працівників вважається одним з інструментів, що допомагають здійснити рестарт чеської економіки, уповільнити свій розвиток через епідемію коронавируса.


«Прийом заяв і видачу віз нам довелося зупинити через пандемію covid-19. Обмежувальні заходи були введені, як в Чехії, так і в інших державах, також наприклад в Україні. Нині ми поступово відновлюємо оформлення документів, цей процес йде з кінця травня. Спочатку ми відновили прийом заяв від іноземців, які мають шанс бути задіяними в пріоритетних для нас галузях, наприклад, в сільському господарстві. Ми бачимо, що попит чеських фірм на іноземні кадри, обумовлений реальним недоліком робочих сил, досить високий.

З цієї ж тижні свої заяви нам вже можуть подавати також представники професій ряду інших галузей.

Однак я хотіла б попередити, що ми ще не в повній мірі повернулися стандартний режим експлуатації, є деякі обмеження, але конкретно в Україні наші можливості швидко розширюються », - коментує прес-секретар Міністерства закордонних справ Чеської Республіки Зузана Штіхова.


Іноземні працівники мають можливість працювати в Чехії на підставі вже згаданих «Трудових карт» за програмою «Кваліфікований працівник», а також можуть скористатися короткостроковій візою, отриманої з метою виконання сезонних робіт і дозволом на тимчасове працевлаштування в харчовій промисловості.

Одночасно епідеміологічна ситуація в ряді держав світу ще не дозволяє Чеській Республіці відкрити двері своїх диппредставництв і знову видавати візи і «Трудові карти».

«Наприклад, Індія, Філіппіни і Білорусь ще не відрізняються хорошою епідеміологічною ситуацією, і документи там не приймаються. Наш першочерговий інтерес, однак, пов'язаний з Україною, звідки в Чехію надходить найбільша кількість заяв від бажаючих у нас працювати людей. В Україні заяви на «Трудові карти» від кваліфікованих працівників вже приймають, - підтверджує Томаш Зелений, з чеської Економічної палати.- На даний момент ми отримали запити від 200 чеських компаній на 1000 українських працівників ».

Чеські фахівці, однак, прогнозують, що через поганий стан ряду компаній, за якими введені урядом «Коронавірусние» обмеження завдали найбільш серйозний удар, безробіття в країні зросте. Можливо, що не варто інтенсивно набирати іноземних співробітників, коли вітчизняний трудовий ринок незабаром може наповнитися чеськими руками?

- «Нам добре відомо, що деякі чеські компанії через епідемію серйозно постраждали, і частина з них може виявитися на порозі краху, що збільшить показники безробіття в Чехії. Одночасно, однак, ми тривалий час реєструємо, що ряд професій у наших громадян непопулярні і фірмам постійно не вистачає певного роду працівників. У нас їх немає, тому роботодавці зацікавлені в іноземців, в першу чергу в людях з України, так як ця країна є джерелом необхідної робочої сили. Ми говоримо про будівельників, про професії машинобудівного сектора, про слюсарів, зварювальників та інших ремісників. У нас їх не вистачає вже дуже довго.

Ситуація пов'язана з яка потребує реформування системою професійної освіти, чого ми довго не можемо здійснити.

Крім програми «Кваліфікований працівник» Чехія відновила також реалізацію своїх програм «Висококваліфікований співробітник» і «Ключовий і науковий персонал».

автор: Антон Каймаков Радіо Прага
Категорія : Світ


Залишити Коментар