Зима в Україні буде теплою, очікуються температурні аномалії, – кліматологиня

жовтня 28 / 2024
Зима в Україні буде теплою, очікуються температурні аномалії, – кліматологиня


Температура повітря взимку може бути на кілька градусів вищою за кліматичну норму. Але науковці не включають і коротких періодів похолодань.

Цьогорічна зима буде теплішою, ніж багато попередніх: середня температура сезону може перевищити кліматичну норму на 2°C.

Про це розповіла кліматологиня Віра Балабух в інтерв’ю “24 каналу”.

В січні тепер як у листопаді
За словами науковиці, за останні 30 років температура взимку в Україні стала вищою майже на 1,5 градуса, як порівняти з 70-80 роками минулого століття. Є ймовірність, що ці тенденції збережуться і цього року.

Однак, за словами фахівця, різкі зниження температури і вторгнення арктичного холоду також можливі.

Зазвичай, за даними Балабух, найнижча температура взимку в Україні спостерігається у східних областях і на високогір’ї Карпат.

“Ймовірно, що і цей рік не буде винятком. Але спрогнозувати зараз, чи будуть у цьому регіоні 30-градусні морози й де, — неможливо. Поки що ми бачимо, що цього року для сходу країни характерна аномально висока температура повітря”, — сказала науковиця.

Як раніше розповідала Віра Балабух, впродовж останніх десятиліть температура повітря взимку стабільно підвищується, особливо в січні, коли вона тримається на рівні, характерному для листопада. Попри це можливі короткочасні арктичні вторгнення на 2-3 дні, пише УНІАН.

Але за словами Віри Балабух, якщо загальна фонова температура буде досить високою, то навіть це зниження температури не призведе до сильних морозів.
Категорія : Україна


Залишити Коментар