Міносвіти анонсує освітню «оптимізацію» - закриття шкіл, де навчається недостатня кількість учнів

березня 25 / 2024

З 1 вересня 2025 року уряд вирішив не фінансувати зарплату вчителям у школах із кількістю учнів менш як 45 осіб, а з 1 вересня 2026 – менше ніж 60 учнів.
Варто зазначити, що це рішення поки не стосується початкових шкіл і діятиме тільки для освіти на рівні 5-11 класів. Але це питання часу.
Організаційні питання з перевезення дітей до так званих опорних шкіл (на відстані до 30 км) при цьому покладається на органи місцевої влади.
І тут насправді виникає занепокоєння за доступність базової освіти для дітей українських селян, бо за десятиріччя роботи в регіонах з тими, чиї діти користувались послугами «шкільного автобуса», від сходу до заходу ситуація схожа – навчання учня залежить від технічного стану автобусів (як розумієте, йдеться не про найкращі, найновіші взірці транспорту), наявність пального і інших розхідників, погоди – природи та багато іншого.
Щодо наших освітян – профспілковців, голова Вільної профспілки освіти і науки України Володимир Фундовний застерігає держчиновників від економії на освіті нації. Зауважує, щоб встигнути на навчання о 8.00 чи 9.00 учневі потрібно встати о 4.00 чи о 5.00, бо дітей одним автобусом підвозять не із одного, а із двох, трьох, а то й чотирьох сіл і це не якогось одного разу, а щодня. То, яким же буде результат навчання у тих учнів, котрі постійно недосипатимуть?! До того ж якість доріг, особливо у сільській місцевості, зовсім не для шкільних автобусів. По них на гусеничному транспорті не завжди проїдеш.
Вільна профспілка освіти і науки наголошує на тому, що уряд та Міносвіти перш ніж ухвалювати рішення практично про закриття більшості сільських шкіл, має ретельно та всебічно вивчити це питання, винести його на обговорення громадськості, а вже потім ухвалювати рішення.
Держава зобов’язана вкладати в освіту, якщо хоче розвиватися, впроваджувати передові технології і мати успішне майбутнє. Молоді родини залишать села, де не буде закладів освіти для їхніх дітей, що ставить під загрозу подальше існування населених пунктів. В цій ситуації дуже легко нашкодити й дуже важко, якщо взагалі буде можливо, щось виправити.
Категорія : Україна


Залишити Коментар