Зеленський підписав закон про медичний канабіс

лютого 17 / 2024

Володимир Зеленський підписав новий важливий для України закон. Мовиться про закон про легалізацію медичного канабісу в нашій державі.

Медичний канабіс легалізували в Україні
На сайті Верховної Ради у картці законопроєкту "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни" зазначено, що цей документ було повернуто з підписом президента. Свій підпис Володимир Зеленський поставив ще 13 лютого 2024 року.



Варто наголосити, що цей документ спрощує медичне використання ліків на основі канабісу й доручає Кабінету Міністрів України розширити перелік таких ліків.

Однак законопроєкт передбачає, що:


розповсюдження канабісу для рекреаційного споживання надалі вважатиметься злочином, і поліція буде розслідувати це відповідно до законодавства;
виробництво ліків жорстко контролюватимуть на всіх етапах;
вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції;
кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відстежувати рух рослин до пацієнта;
препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.
Верховна Рада ухвалила закон про легалізацію медканабісу
Верховна Рада України 21 грудня в другому читанні проголосувала за легалізацію медичного канабісу в Україні. Це дозволить використовувати ліки на основі конопель, їх виробництво та наукові дослідження.

За підтримку цієї ініціативи проголосували 248 народних обранців. Водночас жоден нардеп із фракцій "Європейська Солідарність" і "Батьківщина" не підтримав цей законопроєкт.
Варто зазначити, що подальший рух закону блокували депутати від партії "Батьківщина", які подали проєкт постанови про скасування рішення Верховної Ради. Однак зрештою постанова "Батьківщини" – провалилася.
Категорія : Україна


Залишити Коментар