У двох областях виявили ротавірус

січня 30 / 2024
У двох областях виявили ротавірус

19-25 січня спалахи ротавірусної інфекції виявили в Одесі та Запорізькій області.

В Одесі до лікарні з попереднім діагнозом “гострий гастроентероколіт” потрапило п’ять дітей. Вони всі ходили в один дошкільний заклад, повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

У Запорізькій області спалах інфекції стався у медзакладі закритого типу.


Там зареєстрували 17 хворих, серед них 15 пацієнтів та два співробітники. 13 осіб вже виписали, три залишаються на стаціонарі. Епідрозслідування триває, встановлено коло контактних осіб.

Ротавірусна інфекція – одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини. Найчастіше вона виникає з листопада до квітня. Інкубаційний період у ротавірусної інфекції до п’яти діб.

Зараження відбувається контактно-побутовим шляхом. У фекаліях хворого ротавірус зберігається до появи симптомів і до 10 днів після їхнього зникнення, а на поверхнях і предметах — кілька тижнів.

Симптоми ротавірусу: різке підвищення температури тіла, нудота, біль у животі, блювання, сильна діарея від п’яти до семи днів, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Симптоми можуть бути схожими на ГРВІ – з нежитем, почервонінням у горлі, болем при ковтанні.
Категорія : Україна


Залишити Коментар