Без автошколи: майбутнім водіям дозволили самостійно вчити теорію для складання іспиту на права

липня 29 / 2023
Без автошколи: майбутнім водіям дозволили самостійно вчити теорію для складання іспиту на права

Також за порушення підготовки водіїв для посадовців автошкіл визначено штрафи у розмірі 8500 – 13 600 гривень.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7354, який передбачає, що українці, які хочуть отримати водійське посвідчення, можуть готуватися до теоретичного іспиту самостійно. І після цього складати його у сервісних центрах МВС.

— Так, документ передбачає можливість самопідготовки до теоретичного іспиту на отримання водійського посвідчення, без відвідування автошколи, — зазначає Сергій Бобра, речник Регіонального сервісного центру МВС у Львівській області. — Раніше теорію можна було вивчати в автошколі або фізично відвідуючи заняття, або онлайн. Самостійне проходження теорії буде можливим через три місяці після опублікування закону.

Зауважу, що також парламент встановив штрафи для посадовців автошкіл за порушення підготовки водіїв (8500 — 13 600 гривень).

— Як оцінюєте ці зміни?

— Якісна водійська освіта — це як медична освіта. Власне кажучи, це фундамент того, як поводитиметься учень в екстремальних умовах, — каже автоюрист Богдан Глядик. — Водіння, як і хірургії, треба вчити максимально якісно. Якщо викладачі в автошколах виконують свою роботу неналежно, вони повинні нести за це відповідальність. Щодо самостійного вивчання теорії, то, звісно, хтось зможе підготуватися і самотужки, а для когось краще навчатися в автошколі. у будь-якому разі, потім людину чекають іспити, які дадуть змогу перевірити рівень її знань.

— Що зміниться для автошкіл і як у них ставляться до цього законопроекту?

— Наша ініціативна група, до якої входять представники понад половини автошкіл країни, направила до президента петицію із закликом ветувати цей законопроект, — зазначає Борис Сухорученко, учасник Всеукраїнської асоціації автошкіл. — В Україні близько 1700 автошкіл. Під час війни у них значно менше учнів. До прикладу, моя автошкола працює лише на 30 — 40%. І навіть якщо учні не вважатимуть за потрібне навчатися теорії в автошколах, згідно із законодавством, ми повинні мати обладнаний клас для таких занять і всі відповідні умови. На це потрібні чималі кошти. Якщо законопроект набуде чинності, це призведе до знищення українських автошкіл і зниження якості підготовки водіїв.

Юля Томчишин, Експрес
Категорія : Україна


Залишити Коментар