У сусідній із Закарпаттям області зафіксували дуже небезпечну хворобу

травня 19 / 2023
У сусідній із Закарпаттям області зафіксували дуже небезпечну  хворобу

Зараження зазвичай фіксують навесні, влітку та восени. І найчастіше захворювання виявляють у мешканців села, які працюють на землі.

57-річний чоловік поскаржився на біль та дискомфорт у кишківнику. Медики скерували його на лабораторні аналізи, після яких поставили діагноз — трихоцефальоз.

Цю хворобу найчастіше виявляють у сільських жителів, які працюють на землі.

— Трихоцефальоз — це паразитарне захворювання, яке уражає нервову систему, — розповідає Елла Матіяш, лікарка-паразитологиня Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. — Збудником хвороби є гельмінт (черв’як) — волосоголовець, а джерелом трихоцефальозу — хвора людина. Виділені при випорожненні яйця цих паразитів потрапляють у грунт. Тому в мешканців села, які працюють на землі, трихоцефальоз виявляють найчастіше. Зараження фіксують зазвичай навесні, влітку та восени.

— Як паразит потрапляє в організм людини?

— Селяни часто використовують для підживлення грунту стічні води, людські фекалії. Цього не варто робити, бо там можуть бути яйця паразитів, які потім потрапляють на вирощені овочі, а звідти (якщо овочі добре не помити) — в організм людини. У кишківнику з яєць з’являються личинки, які переміщуються в сліпу кишку, проникають у її слизову оболонку, перетворюються у дорослу особину і можуть там жити до 5 — 7 років. Людина не завжди розуміє, що причиною її нездужання є паразити. Тож часто не звертається до лікарів — і хвороба прогресує.

— Які симптоми трихоцефальозу?

— Перші симптоми з’являються через 1 — 1,5 місяця після зараження. Це можуть бути погіршення апетиту, нудота, блювання, пронос, здуття живота, загальна слабкість, біль голови, запаморочення, порушення сну, спазматичний біль у животі з локалізацією у правій ділянці, розвивається анемія. При колоноскопії можливе виявлення виразок слизової оболонки товстої кишки. З часом може розвиватися таке порушення, як непрохідність кишківника. До речі, щороку в світі 600 тисяч людей помирає через непрохідність кишківника, яку провокують гельмінти.



— Як запобігти хворобі?

— Перед вживанням сирі овочі та фрукти треба добре мити, очищувати або піддавати термічній обробці. Особливо ті, що вирощені у грунті, який був добре підживлений гноєм. Ну і не треба забувати ретельно мити руки з милом і теплою водою перед приготуванням та споживанням їжі.

Юля Томчишин, Експрес
Категорія : Україна


Залишити Коментар