День Василя 2022: коли і як зазначається, що не можна робити

січня 10 / 2022
Васильєв день відзначається щорічно в Старий Новий рік.

У середині січня українці відзначають свято, яке завершує період новорічно-різдвяних свят. Це день 14 січня, який має безліч назв - Щедрий вечір, Старий Новий рік, день Меланки або свято Василя. Церква в цю дату вшановує пам'ять святителя Василія Великого.

День Василя: історія свята
Васильєв день 2022: традиції та звичаї
Що не можна робити в день Василя
День Василя: історія свята
Святий Василь народився на території сучасної Туреччини в місті Кесарія в 329 році в знатній родині. Святий отримав гарну освіту. У зрілому віці він став аскетом і священником, а незадовго до смерті став єпископом Кесарії.

Святий Василій закликав народ любити ближніх, допомагати біднякам і відкидати єресь. Він прославився як автор безлічі богословських текстів і законодавець чернецтва.

Васильєв день 2022: традиції та звичаї
Святкування дня Василя починається ще напередодні дати, в Щедрий вечір 13 січня. Діти і молодь в цю дату ходять до сусідів і колядують. Популярна розвага на Щедрий вечір - переодягання в козу і розігрування жартівливих сценок.

Наші предки вважали святого Василя покровителем свиней. 14 січня прийнято подавати на стіл запечене порося. За обідній стіл запрошують всю сім'ю. Готують також і інші страви зі свинини. Також в цей день вшановують пастухів.

Хлопчики і чоловіки 14 січня посівають: ходять по домівках, розсипають зерно і бажають здоров'я господарям. Дівчата, особливо незаміжні, 14 січня поводили ворожіння. У церкві в Василів день проводяться богослужіння та літургії.

Що не можна робити в день Василя
Не можна посівати жінкам.
14 січня жінка не повинна заходити першою в будинок.
Не можна рахувати дрібні купюри і монети – це обіцяє бідність.
У цю дату не варто віддавати борги.
Заборонено займатися рукоділлям.
Виносити сміття в цей день - погана прикмета.
Категорія : Україна


Залишити Коментар