Шахраї крадуть мобільні номери українців і спустошують банківські карти: під загрозою 80% населення

грудня 20 / 2020
Шахраї крадуть мобільні номери українців і спустошують банківські карти: під загрозою 80% населення
Тільки 20% українців прив’язали свої номери телефонів до паспортних даних. Решта в будь-який момент ризикують виявити дублікат своєї сім-карти в руках шахраїв. Отримавши номер, шахраї заходять в мобільний банкінг, відновлюють пароль і знімають всі кошти з карти. Про те, як працює схема і що зробити, щоб захистити себе, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Під загрозою 80% українців

Якщо ви втратите свій телефон, мобільний номер можна буде відновити, лише назвавши два контакти, з якими найчастіше спілкувалися протягом місяця. Така послуга користується попитом і у шахраїв. Вони надзвонюють з двох різних номерів потенційній жертві, потім створюють дублікат карти і заволодівають чужим номером телефону.

З чужим номером шахраї можуть легко заволодіти соціальними мережами, отримати доступ в мобільний банкінг і спустошити банківську карту своєї жертви.

Як працює схема:

-шахраї протягом кілька тижнів дзвонять потенційній жертві з двох різних контактів;

-купують спеціальну тарифну карту, потім дзвонять оператору, називають номер жертви і кажуть, що насправді це їх загублений номер;

-щоб підтвердити, що вони дійсно є власниками номера, називають два номери, з якими «найчастіше спілкувалися», хоча при цьому самі ж з них дзвонили;

-оператор «прив’язує» карту до нової сімки-дублікату;

-шахраї за допомогою чужого номера отримують доступ до банківського рахунку жертви.

«Подзвонили з ПриватБанку, попросили підтвердити переказ. Відповів, що нічого не перекладав і вони кинули трубку. Я відразу ж зателефонував у банк, там зупинили переказ грошей. Спеціаліст банку пояснив, що з другого разу шахраї пройшли верифікацію, дзвонили з дубліката сім-карти . Переклад був на ім’я Tsetsenko H. «, – розповідає OBOZREVATEL житель Дніпра.

Він встиг зупинити операцію, проте якби затримався всього на кілька хвилин, міг би залишитися ні з чим. Як розповідає заступник голови Асоціації «ЕМА» Алеся Данильченко, така схема користується великою популярністю в українських шахраїв.

Справа в тому, що 80% українців не прив’язали карту до своїх персональних даних. Тому шахраї легко можуть створити дублікат і вкрасти їх номер. «Якби клієнти були ідентифіковані, або якби вони були на контракті, проблем би не було. На контакт я не закликаю переходити, але хоча б потрібно прийти з паспортом у відділення. Була така ситуація, коли був сплеск. Скасували нічну зміну номера. але це незручно і деяким клієнтам «, – розповідає Данильченко.

Схема набула таких масштабів, що мобільні оператори почали продавати банкам можливість швидко перевірити, відновлював клієнт номер телефону останнім часом. Але послуга ця, говорить Данильченко, дорога, її можуть користуватися тільки великі банки. Та й користуються тільки тоді, коли виявляють «ризикову» операцію.

«Ми зараз запускаємо хаб, до якого зможуть приєднатися і маленькі банки, разом перевіряти, відновлювали чи номер телефону, з якого їм дзвонить нібито клієнт», – говорить Данильченко.

Як захистити себе

-заборонити дистанційне переоформлення дубліката картки і «прив’язати» її на свій паспорт. Для цього потрібно прийти у відділення оператора з документом;

-якщо вам телефонують з незнайомих номерів з певною періодичністю, відразу ж зверніться до оператора мобільного зв’язку, а також прив’яжіть банківську карту до нового номеру телефону;

-той номер телефону, який прив’язаний до банківської карти, краще нікому не називати і використовувати його тільки для спілкування з банком.

Якщо гроші вже переведуть з карти, банк зможе їх повернути тільки після розслідування. Поліція повинна взятися за справу, розслідувати його і довести, що це було шахрайство. Банк же в такому випадку звинувачує оператора: саме він не зміг захистити номер. Самі ж оператори пропонують прийти у відділення з паспортом і назавжди вирішити проблему з можливою крадіжкою номера.
Категорія : Україна


Залишити Коментар