Суд визнав незаконність дозволів на будівництво вітроелектростанцій на Боржаві

вересня 06 / 2020
Йдеться про дозвіл Держархбудінспекції щодо будівництва вітряків на Боржавськаму хребті у Закарпатті. Про це повідомив Всеукраїнський громадський рух “Врятуй Боржав” (Save Borzhava) на своїй сторінці у мережі Facebook.
Суд визнав незаконність дозволів на будівництво вітроелектростанцій на Боржаві

2 вересня 2020 року Восьмий апеляційний адміністративний суд міста Львів прийняв рішення на користь захисників Боржави. Громадська організація “Ноосфера” та громадський рух “Врятуй Боржаву” подали апеляційну скаргу до Держархбудінспекції (м. Київ), щоб скасувати дозвіл, виданий на будівництво гігантських вітряків на найдовшій полонині Карпат. Згідно з цим дозволом на Боржаві планували збудувати 34 гігантські вітроелектростанції.

Закарпатський адмінсуд на міжнародні зобов’язання не зважає

Нагадаємо, щоб у попередньому судовому процесі Закарпатський адміністративний окружний суд став на сторону забудовників, не зважаючи на те, що Боржавські полонини віднесені Радою Європи до “Смарагдової мережі” та є надважливими у плані збереження біорізноманіття в Європі. Техногенне втручання в екосистему може завдати катастрофічної незворотної шкоди як екології, так і туристично-рекреаційній привабливості регіону.
Наразі Пилипець є популярним туристичним напрямком Закарпаття, який відвідують сотні тисяч туристів за сезон. Влітку – це походи і польоти на парапланах, взимку – гірськолижний спорт.

Мітинг перед судом

За день до судового засідання у Львові, позивачі закликали усіх небайдужих прийти до суду, щоб підтримати захисників Боржави.

Відтак, перед судовим засідання відбувся мітинг, на якому представники села Березники, що на Свалявщини, Пилипця, екологи, науковці, туризмознавці, спортсмени та просто небайдужі громадяни прийшли і підтримали збереження Боржави.

Підсумком судового засідання стало скасування рішення Закарпатського окружного адміністративного суду та дозволу Держархбудінспекції щодо будівництва вітряків на Боржаві.

Сподіваємося, що на цьому забудовники та турецькі інвестори визнають свою неправоту та припинять свої наміри щодо побудови бізнес-проекту на Боржавському хребті.
Категорія : Голос Народа


Залишити Коментар