Суд у Львові скасував дозвіл Держархбудінспекції на будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті

вересня 02 / 2020
Суд у Львові скасував дозвіл Держархбудінспекції на будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті

Відповідне рішення ухвалив сьогодні Восьмий апеляційний адміністративний суд (м. Львів) під головуванням судді Лариси Іщук.

Сьогодні у Львові відбулося судове засідання за апеляційною скаргою ГО «Ноосфера» та Всеукраїнського громадського руху «Save Borzhava» до Держархбудінспекції (м.Київ) щодо скасування дозволу на будівництво 34-х гігантських вітряків на найдовшій полонині українських Карпат — полонині Боржава.

Як повідомлялося раніше, забудовник ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» отримав дозвіл на будівництво 34 вітроенергетичних установок висотою до 180 м на вершинах та відрогах Боржавських Полонин. Вся територія планованого будівництва віднесена Радою Європи до «Смарагдової Мережі» — тобто ця зона є особливо цінною з точки зору збереження біорізноманіття у Європі, а будівництво тут є порушенням міжнародних зобов’язань України зі збереження таких територій. Масштабні будівельні роботи на нестійких ґрунтах полонини призведуть до ряду катастрофічних наслідків для чутливої гірської екосистеми, а також для господарства прилеглих районів. Техногенне втручання в унікальні ландшафти матиме наслідком втрату туристично-рекреаційного потенціалу цього регіону.



Дозвіл на будівництво був виданий з порушеннями законодавства. Водночас, суд першої інстанції проігнорував ряд важливих для справи обставин, а також цинічно порушив права позивача – ГО «Ноосфера», не дозволивши ознайомитись з документами, які були підставою для отримання оскаржуваного дозволу.

Відтак, екологічні активічти оскаржили судове рішення 1-ї інстанції в апеляційному суді.

За підсумком засідання, суд скасував дозвіл Держархбудінспекції на будівництво вітряків на Боржаві.
Категорія : Різне


Залишити Коментар