Про пільгові тарифи на електроенергію, йшлося на засіданні Ради голів правлінь ОСББ, ЖБК, БК в Ужгороді

жовтня 11 / 2024


Розширене засідання Ради голів правлінь ОСББ, ЖБК, БК, на якому розглянули питання встановлення пільгових тарифів на електроенергію для побутових споживачів, які проживають в багатоквартирних житлових будинках, гуртожитках, не газифікованих природним газом, відбулося нещодавно в Ужгородській міській раді.



Відкрила засідання начальниця відділу експлуатації житлового фонду та інженерних мереж управління житлово-комунального господарства департаменту міської інфраструктури Марина Куберка, яка зазначила, що Ужгородська міська рада з метою сприяння вирішенню питання застосування пільгової ціни на електроенергію для мешканців негазифікованих житлових будинків в Ужгороді направляла звернення до Кабінету Міністрів України із проханням про внесення змін до постанови уряду від 05.06.2019 № 483 (зі змінами) щодо встановлення пільгових тарифів (по 2,64 грн/кВт/год) для побутових споживачів, які проживають в багатоквартирних житлових будинках, гуртожитках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання.

У відповіді з Міністерства енергетики України поінформували, що запровадження додаткових пільг на електропостачання потребуватиме фінансування з державного та місцевого бюджетів на відшкодування збитків підприємствам, які надають послуги з електропостачання, та призведе до збільшення обсягу перехресного субсидіювання і погіршення стану розрахунків на ринку електроенергії. Тому щоб мати можливість розраховуватися за пільговими тарифами за електропостачання, споживачам необхідно вводити встановлене автономне електричне опалення в експлуатацію.



Механізм введення опалення в експлуатацію на засіданні Ради роз’яснив комерційний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Іван Плиска. Він наголосив, що узаконення встановлення автономного опалення можливе за умови дотримання Операторами систем розподілу (до яких належить ПрАТ «Закарпаттяенергозбут») єдиного затвердженого Алгоритму дій для побутових споживачів, операторів систем розподілу для підтвердження обладнання квартир у негазифікованих будинках та інших ж/б електроопалювальними приладами в установленому порядку та можливості застосування фіксованої (зниженої) ціни на електричну енергію. Побутові споживачі, які проживають в житлових будинках, квартирах, обладнаних електроопалювальними установками, зможуть платити за спожиту електроенергію за пільговим тарифом 2,64 грн/кВт∙год у період з 1 жовтня 2024 до 30 квітня 2025 (включно) за обсяг до 2000 кВт∙год спожитої електричної енергії на місяць.



Щоб скористатися пільговим тарифом на електроенергію в опалювальний період, ОСББ або побутовий споживач повинні надати техпаспорт на житловий будинок або квартиру, де в графі опалення буде зазначено наявність електричного опалення у житловому будинку або квартирі. ОСББ або побутовому споживачу також необхідно розробити проєкт встановлення електроопалення у будинку або квартирі, у якому буде визначено перелік наявного електричного обладнання в квартирах/квартирі для обігріву згідно з державним стандартом. Розробку проєкту можна замовити в будь-якій організації, яка має дозвіл на виконання проєктних робіт.



Разом з цим побутовому споживачу потрібно переукласти з Ужгородською філією ПрАТ «Закарпаттяобленерго» договір про надання послуг з розподілу електроенергії (м. Ужгород, вул. Електрозаводська, 4, абонвідділ).



Також споживачу потрібно замовити двозонний електричний лічильник. Це можна зробити на сайті ПрАТ «Закарпаттяобленерго» або безпосередньо в Сервісному центрі обленерго (с. Оноківці, вул. Головна, 57, Ужгородський район).



Відповідно до Алгоритму, у разі, якщо потужність електроопалювальних установок буде перевищувати дозволену договором про надання послуг з розподілу електроенергії у цій точці розподілу, побутовому споживачу необхідно буде отримати послуги з приєднання, у зв’язку із зміною технічних параметрів для збільшення величини, дозволеної до використання потужності з урахуванням вимог пункту 4 постанови НКРЕКП від 26.03.2022 № 352 та Кодексу систем розподілу. Відповідно до вимог Кодексу систем розподілу для ПрАТ «Закарпаттяобленерго» вартість послуги з приєднання встановлена 2460,0 грн за кВт∙год.



Для застосування фіксованої (зниженої) ціни побутовий споживач, який проживає в житловому будинку, обладнаному електроопалювальною установкою, повинен звернутися до ПрАТ «Закарпаттяобленерго» із письмовою заявою щодо внесення до паспорту розподілу інформації про наявність установки електроопалення. До такої заяви додається копія проєкту електропостачання об’єкта побутового споживача та підтверджуючі документи про введення в експлуатацію електроопалювальної установки (технічний паспорт квартири/будинку, де в графі опалення буде зазначено електроопалення). Термін розгляду заяви – 10 робочих днів. Не пізніше наступного робочого дня після направлення споживачу паспорта точки розподілу ПрАТ «Закарпаттяобленерго» інформує постачальника універсальних послуг ТОВ «Закарпаттяенергозбут» про наявність установки електроопалення. Для побутового споживача застосування фіксованої (зниженої) ціни на електричну енергію в опалювальний період має здійснюватися з 1 числа наступного розрахункового періоду.



Іван Плиска запевнив, що ПрАТ «Закарпаттяобленерго» максимально сприятиме та буде докладати всіх зусиль для пришвидшення видачі паспортів точок розподілу відповідно до заяв побутових споживачів.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар