Смачне Закарпаття: Гуцульська овеча бриндзя

серпня 28 / 2024

Бриндзя – невід’ємна складова кулінарних традицій на Закарпатті. Її тут виготовляють понад півтисячоліття і сьогодні це перше українське географічне зазначення, що має право на визнання в Європі. ТОП-5 цікавих фактів про гуцульську овечу бриндзю.
1️⃣ Слово «Бриндзя» походить із румунської мови і означає «сир». Перша письмова згадка про бриндзю датується кінцем XV-го століття.
2️⃣ Гуцульська овеча бриндзя виготовляється влітку на полонинах – понад 700 метрів над рівнем моря – з гірського овечого молока. Зона її виробництва охоплює Закарпаття, Івано-Франківську та частину Чернівецької області.
3️⃣ Вівчарі, які займаються виготовленням бриндзі, витрачають 6 годин на день на доїння 300 овець. Цей процес проводиться тричі на день.
4️⃣ Отара з 300 голів дає 180 літрів молока щоденно. З нього виготовляють традиційний сир – будз, що є основою для створення бриндзі.
5️⃣ Будз дозріває щонайменше 6 днів. Після цього з нього знімають шкірку, перетирають із сіллю. Майбутня бриндзя зберігається у дерев’яних бочках – бербеницях.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар