Прикордонників вчили як протистояти стресу

серпня 16 / 2024
ПРИКОРДОННИКІВ БОЙОВОГО ПІДРОЗДІЛУ ВЧИЛИ, ЯК ПРОТИСТОЯТИ СТРЕСУ

Військовослужбовці Чопського прикордонного загону, які після завершення бойового завдання на Харківському напрямку прибули на ротацію на Закарпаття, наразі проходять курс реабілітації. У рамках заходів з відновлення, з ними займається професійний психолог.
Метою таких занять є, насамперед, відновлення психічного здоров’я воїнів, їх психологічне розвантаження, допомога у подоланні наслідків стресових ситуацій.

Психолог Чопського прикордонного загону Ілона Равлик розповідає, що думка про те, що усі учасники бойових дій повертаються з війни з посттравматичним стресовим розладом, є хибною. За статистикою, 80% військовослужбовців здатні самі побороти наслідки отриманої психологічної травми і лише у 15-20% людей розвивається ПТСР.

Свого часу, зазначила психологиня, ізраїльські психологи-травмотерапевти вивчали ту переважну більшість осіб, яким вдалося самостійно подолати травму, і розробили унікальну модель подолання стресу. Вони встановили, що кожен з нас має свою комбінацію ресурсів боротьби з несприятливими обставинами. Такі висновки стали основою моделі «BASIC Ph». Вона ґрунтується на визнанні здатності особистості протистояти стресам, зберігати своє психічне здоров’я у будь-яких екстремальних ситуаціях.

Модель містить шість основних параметрів, кожен з ким позначений певною літерою:
🔹️️️В (Belief and values) – Віра: релігійні вірування, віра в самого себе та людей, що надихають. Визначальним є сам факт наявності віри.
🔹А ️(Affect and emotion) - вираження емоцій, уміння усвідомлювати власні почуття, давати їм вихід через розмови, ведення щоденника, малювання, музику тощо.
🔹️S (Social) - прагнення до спілкування, ззвенення за підтримкою до сім’ї, друзів чи психологів. Тут важлива соціальна включеність - прагнення бути серед людей, бути корисним, почувати себе частиною суспільства тощо.
🔹️І (Imagination) – уява, що базується на творчих здібностях - можна мріяти, імпровізувати, уявляти своє майбутнє, практикувати рукоділля тощо. Це допомагає відволіктися від жорстокої реальності, знайти креативне рішення актуальних проблем.
🔹️С (Cognition and thought) - думки, розважливість. Застосування логічного мислення, планування, вибудовування стратегій допомагає складати список переваг, збирати інформацію, вирішувати проблеми, розставляти пріоритети.
🔹️Ph (Physiology and activities) - спосіб стресодолання, що передбачає звернення до фізичної активності, фізичних завантажень та тілесних практик (релаксаційних технік, дихальних вправ тощо).

Отже, розуміючи, як функціонують ці шість каналів подолання стресу, ми визначаємо домінуючі з них, усвідомлюємо свої сильні сторони і розвиваємо пасивні канали, тим самим посилюючи і збагачуючи свої ресурси.

Під час заняття психологиня Ілона Равлик шляхом відповідного тестування допомогла прикордонникам визначити, які канали у них сильно розвинені і які необхідно розвивати, а також пояснила, як використовувати їх задля подолання стресу.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар