Енергія сонця – у поміч бізнесу (відео)

липня 27 / 2024


Підприємець Степан Когутка – вирощує овочі на відкритому грунті та у теплицях у селі Невицьке на Ужгородщині. Територія – до 6 гектарів. Усе – на електриці. А ще на території підприємства – хлібопекарня, магазин, кафе і кухня, де готують соціальну їжу. Живлення електроенергією тут забезпечують усіма можливими способами. Понад три роки тому підприємець придбав сонячну станцію, потужністю 60 кіловат. Ефективно працюють з кінця лютого – березня до осені. Панелі забезпечують у погожі дні 250-300 кіловат. Підприємець каже, замовили ще сонячну станцію на 24 кіловата, обладнання саме у дорозі. З установкою витрати сягатимуть понад 300 тисяч гривень. Надлишки електроенергії, виробленої з сонячних електростанцій можна продати.

Проте не без нюансів. Зелений тариф регулюється державою, каже Наталія Німець, встановлюється на квартал. І є розроблений механізм з розрахунків зі споживачами. Варто додати, громадяни, які встановлюють СЕС за рахунок державних кредитних коштів, не можуть претендувати на отримання виплат по “зеленому” тарифу. Проте можуть продавати надлишки електроенергії, виробленої з альтернативних джерел, за механізмом самовиробництва – за умови набуття фізичною особою статусу «Активного споживача».

Це дозволяє отримувати додатковий дохід від продажу зайвої енергії та підтримувати стабільність енергопостачання. Тобто, надлишок електроенергії підприємці можуть продавати за ринковою ціною. Для підприємців у поміч на шляху до енергонезалежності програма – «Доступні кредити 5-7-9». Для малого та середнього бізнесу пропонують до 150 млн гривень на придбання і встановлення газотурбінних, газопоршневих чи біогазових генерувальних установок. Термін кредитування – до 10 років.

Для великого бізнесу – пільгове кредитування на реалізацію проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури до 25 млн євро. Віктор Микита також зауважив, що підприємства, які виробляють та встановлюють сонячні системи віднесені до об’єктів критичної інфраструктури, відповідно їхні працівники можуть спокійно працювати, отримавши бронювання. Так, альтернативним живленням забезпечать якомога більше підприємств і домогосподарств.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар