Як отримати пільгові кредити на енергообладнання, обговорили днями в Ужгородській міській раді

липня 16 / 2024


❓Як отримати пільгові кредити на енергообладнання, обговорили днями в Ужгородській міській раді із головами ОСББ та ЖБК. На зустріч запросили представників ПрАТ «Закарпаттяобленерго», «Приватбанку», Solars Re-Energy Group.

Міський голова Богдан Андріїв поінформував, що в Україні днями запрацює державна програма кредитування, завдяки якій приватні домогосподарства та ОСББ, а також підприємці можуть придбати й облаштувати генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, а також установки зберігання електроенергії та допоміжне обладнання. У програмі беруть участь усі державні банки, згодом планується розширення програми та долучення до неї інших банків.

Богдан Євстафійович закликав присутніх скористатися такою можливістю, адже ситуація в енергосистемі Україні надзвичайно складна, зважаючи на постійні обстріли росією об’єктів енергетики, а попереду осінньо-зимовий період.

Представники управління економічного розвитку міста підготували презентації щодо кожного із видів кредитування.

📌Так, кожен українець, який бажає придбати та встановити сонячні, вітрові електростанції разом із системами накопичення електроенергії, зможе отримати для цього кредит під 0%. За цією програмою можна придбати сонячні панелі та вітрові установки потужністю до 10 кВт. Максимальна сума кредиту – до 480 тисяч гривень, а термін кредитування збільшено до 10 років.

Окремо передбачено програму для ОСББ та житлово-будівельних кооперативів на впровадження енергоефективності та побудову альтернативної генерації. За розширеною програмою «Доступні кредити 5-7-9» вони зможуть отримати кредит до 5 мільйонів гривень терміном до 5 років під 7%. За ці кошти можна купити і встановити, наприклад, генеруючі установки та допоміжне обладнання.

☝️Крім того, ОСББ та ЖБК можуть податися на програму «ГрінДІМ», за нею держава компенсує співвласникам житла 1 млн грн на встановлення сонячних панелей та 2 млн грн на встановлення теплових насосів (джерело теплової енергії — ґрунт, вода або повітря) для потреб опалення й гарячого водопостачання. Це покриває до 70% вартості кредиту. Уряд також напрацював рішення про кредитування ОСББ на суму до 5 млн грн.

Також уряд розширив програму «Доступні кредити 5-7-9%» для бізнесу на купівлю та встановлення електрогенераційні установки, які працюють на газу. Зокрема, можна придбати і встановити газотурбінні, газопоршневі та біогазові генераційні установки. Максимальна сума відповідного пільгового кредиту становить до 150 млн гривень, а термін кредитування – до 10 років із кредитними «канікулами» 6-12 місяців. За ці кошти можна буде, наприклад, купити й встановити, сонячні панелі, інвертори, системи зберігання електроенергії та інше допоміжне обладнання. Щоб скористатись державною програмою пільгового кредитування «Доступні кредити 5-7-9», керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють з державою за програмою «Доступні кредити 5-7-9», та надати пакет необхідних документів, встановлених банком.

Присутні на зустрічі представники ОСББ та ЖБК мали можливість отримати відповіді на питання, які їх цікавили, від представників банку, «Закарпаттяобленерго» та фахівців міської ради.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар