Голова обласної та мукачівської асоціацій ОСББ Ігор Капітан розраховує на закарпатських адвокатів на чолі з Фазекошем

березня 01 / 2024

Мукачівець Ігор КАПІТАН - голова двох асоціацій ОСББ – низки міст Закарпаття і Мукачева. Він також безпосередньо керує 12-ма ОСББ у місті над Латорицею. Багаторічне успішне керівництво об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків дає підстави звернутися до нього з запитаннями – як це вдається? Ігор Іванович погодився на них відповісти…

Брав участь у майже 90 інформаційних зборах по створенню ОСББ у багатоповерхівках міста Мукачева

- Насамперед, Ігоре Івановичу, яким чином побудована обласна асоціація?

- Вона об'єднує відповідні місцеві асоціації ОСББ, зокрема, які діють у містах Берегово, Хуст і Ужгород. МИ стараємось вирішувати питання, які є спільними для всіх.
- А у Мукачеві?
- Тут я керую об'єднаннями співвласників дванадцятьох багатоквартирних будинків. Мені довірили люди цим займатися ще на етапі створення ОСББ, коли не всі розуміли, що вони собою являють, які їхні функції тощо. Оскільки люди побачили мою ефективність, то прохання взяти їх під своє «крило» продовжують надходити і від інших будинків. Складно всіх їх задовольнити, бо це – великий шмат роботи.
- Розкажіть, будь ласка, як дійшли до такої кількості ОСББ, котрими управляєте?
- Протягом 2018-2019 років у Мукачеві я брав участь у майже 90 інформаційних зборах, на яких обговорювались питання по створенню ОСББ. Власники квартир хотіли мене бачити на своїх зборах, коли робилися перші кроки. Вони розраховували на мою допомогу, і я її надавав.
Разом з представником ПРООН -ї програми, брав участь у проведені інформаційних зборах по створенню ОСББ, на запрошення міських голів міст Тячів, Хуст, Іршава, Рахів. Збирали людей, щоб пояснювати їм функції і роль об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Це була нова форма, і всім дуже не вистачало правових знань, організаційних навичок, як мають функціонувати об'єднання. У Рахові, зокрема, адміністрація навіть запропонувала узяти всі багатоповерхівки в місті під мою опіку.
На сьогодні у Мукачеві нараховується щонайменше 40 будинків, мешканці яких готові створити ОСББ під моїм керівництвом.

«У правових аспектах хочу спертися на Раду адвокатів, яку очолює Олексій Фазекош»

- Загальновідомо, що у роботі ОСББ часто не обходиться без судових звернень. Як це відбувається у асоціації, котру очолюєте?
- На жаль, без цього не обходиться, і багато складних справ, особливо в питаннях заборгованості за комуналку, мусимо вирішувати в судовому порядку. Трапляється, що й з надавачами послуг, виконавцями робіт доводиться судитися.
Для ОСББ потрібен постійний юридичний супровід, щоб представляти інтереси об'єднань співвласників, надавати їм юридичну допомогу та захищати в судах. На даний час Асоціацію ОСББ міста Мукачева, яку очолюю, обслуговує юридична фірма з Вінниці.
- А закарпатські адвокати? Чому до них не звернулися?
Цьому є пояснення. На попередньому етапі нас влаштовувала адвокатська контора в Вінниці, бо вона мала великий досвід у захисті інтересів ОСББ. Наприклад, добилася 30 судових рішень на користь ОСББ. З нею я й уклали угоду, щоб отримувати юридичний захист.
Тепер ситуація помінялася. Кількість ОСББ у місті значно зросла, є багато складних справ. Звісно, краще мати юридичний захист тут, на місці. Місцевий адвокат може ефективно забезпечити захист наших інтересів у суді, адже для нього не проблема прийти на засідання, якщо виникне необхідність. Цього складно очікувати від захисника, що живе в іншому регіоні.
- Це означає – будете укладати відповідну угоду з місцевими адвокатами?
- Так, я добре знайомий із головою Ради адвокатів Закарпатської області Олексієм Фазекошем. Ще коли він очолював Спілку підприємців Мукачева, ми активно співпрацювали. Сьогодні часи змінилися, але Олексій Андрійович продовжує бути публічною особою, як і я. На цій основі я б дуже хотів налагодити тісні стосунки з Радою адвокатів Закарпатської області, яку очолює Олексій Фазекош. Співпраця з закарпатськими адвокатами, які набули досвіду в питаннях, що нас цікавлять, повинна бути ефективною.

«На мене не раз нападали, але я не відступав»

- Які аспекти, окрім господарських, потребують правового супроводу?
- Я живу в мікрорайоні Підгоряни, який у місті вважається досить не спокійним. Ставши керівником ОСББ у декількох будинках, почав наводити порядок, і звичайно, наштовхнувся на опір, бо не всім це подобається. Доходило й до бійок: на мене не раз нападали, але я не відступав, і давав «здачі». Багато хто знає, що зі мною в таких речах зв'язуватися не варто, бо вмію за себе постояти.
- Чим викликані такі, так би мовити, «розбірки»?
- Є багато людей, які бажають жити за рахунок інших: живучи у багатоквартирних будинках не бажають сплачувати за житлово-комунальні послуги. Важко їх переконати, що мають бути, як усі, а не ховатися за плечима інших. Ось із ними в нас і відбуваються неприємні розмови... П'янчуг, які собі багато чого дозволяли, стараємось виганяти з громадських місць. Там треба не лише робити, а ще й силу інколи застосувати, хто іншої мови дехто не розуміє.
- Відомо, що серед мешканців будинків мало або й зовсім не знаходиться тих, хто береться керувати ОСББ. Ви ж здійснюєте контроль за ОСББ у 12 будинках, двома асоціаціями керуєте…
- Довіра людей, які стільки років підряд запрошують мене керувати і окремими ОСББ, і Асоціацією в цілому, сама про себе говорить.
- Виходить, що для Вас це не так складно, як вважається?
- Завдяки взаємній довірі, постійним контактам із людьми вдається реалізовувати всі плани, які ми узгоджуємо з мешканцями. Відповідальність за стан справ, чіткий прорахунок, що за чим має йти в облаштуванні будинків і прибудинкових територій, а також системність у роботі – це головне для мене. Невідступно додержуюся цих постулатів, і це дає позитивні результати.
- Які корективи в роботу ОСББ внесла війна з агресором - росією?
- Коли розпочалась війна, ми почали займались гуманітарною допомогою, а також створили в своєму мікрорайоні районну територіальну оборону (близько 170 чоловік). Деякі з наших хлопців нині на Півдні та Сході воюють, захищаючи Україну.
- Дякую Вам за розмову. Бажаю подальшого розвитку в тій справі, якою успішно займаєтеся.

Інтерв'ю взяв Леонід ВІДНЯНСЬКИЙ









На фото: мешканці одного з ОСББ – волонтерки;
багато питань вимагають тісної комунікації з жильцями;
під час епідемії коронавірусу робота не зупинялася;
керівник ОСББ ділиться досвідом роботи з гостями, що приїхали з іншої області.
Фото з архіву Ігора КАПІТАНА.



Категорія : Суспільство


Залишити Коментар