На Закарпатті тривають заходи, спрямовані на протидію правопорушенням з прикордонних питань

червня 19 / 2024
НА ЗАКАРПАТТІ ТРИВАЮТЬ ЗАХОДИ, СПРЯМОВАНІ НА ПРОТИДІЮ ПРАВОПОРУШЕННЯМ З ПРИКОРДОННИХ ПИТАНЬ

З метою забезпечення ефективної протидії адміністративним правопорушенням згідно з компетенцією Держприкордонслужби України, зниження рівня протиправної діяльності, формування правосвідомості у жителів контрольованих прикордонних районів та осіб, які перетинають державний кордон України, прикордонники в межах ділянок відповідальності проводять комплекс організаційно-практичних заходів «Профілактика».

Від початку року прикордонники Мукачівського та Чопського прикордонних загонів зафіксували понад 5 тисяч порушень законодавства з прикордонних питань. Більшість з них - це спроба незаконного перетинання громадянами державного кордону України.
Зауважимо, що за даний вид правопорушення передбачено адміністративну відповідальність за статтею 204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України» та, залежно від кваліфікуючих ознак, настає відповідальність у вигляді штрафу від 3400 до 13600 гривень або ж адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Відповідно до частини 2 статті 23 Закону України «Про Державну прикордонну службу України», законні вимоги і розпорядження військовослужбовців та працівників Державної прикордонної служби України, залучених до оперативно-службової діяльності, є обов’язковими для виконання громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, посадовими і службовими особами. У випадку злісної непокори законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, особу притягають до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого статтею 185-10 КУпАП. Такі дії, залежно від кваліфікуючих ознак правопорушення, тягнуть за собою накладання штрафу від 850 до 5100 гривень або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Відповідно до Положення «Про прикордонний режим», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року №1147 (зі змінами внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2023 №1292), громадяни України, іноземці та особи без громадянства в'їжджають, перебувають, проживають, проваджують роботи і пропускаються у прикордонну смугу в межах Ужгородського району з дозволу 94 прикордонного загону, а в межах Берегівського, Хустського, Тячівського та Рахівського районів Закарпатської області – з дозволу 27 прикордонного загону імені героїв Карпатської Січі, за наявності документів, що посвідчують їх особу.

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства в'їжджають у контрольований прикордонний район, перебувають, проживають або пересуваються в їх межах на підставі документів, що посвідчують їх особу. Вказані особи, зобов'язані пред'являти відповідні документи на вимогу уповноважених осіб Державної прикордонної служби.

З метою виявлення порушень законодавства з прикордонних питань, виконання завдань, пов'язаних із боротьбою з організованою злочинністю та незаконною міграцією, у межах прикордонної смуги і контрольованого прикордонного району, уповноважені особи Державної прикордонної служби, а також члени громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону, мають право відповідно до статті 20 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» та Закону України «Про дорожній рух», у разі потреби, зупиняти та оглядати транспортні засоби, а також перевіряти документи, які посвідчують особу водія та пасажирів. Водії ж на вимогу прикордонників повинні зупиняти транспортні засоби, надавати для перевірки документи, що посвідчують особу водія і пасажирів та реєстраційний документ на транспортний засіб, а також надавати можливість оглянути транспортний засіб та перевірити номери його агрегатів.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про державний кордон України», дозвіл на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу, надає і здійснює у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку, відповідний орган Державної прикордонної служби України.
Відповідно до вимог пункту 40 Положення про прикордонний режим, затвердженого Кабінетом міністрів України від 27.07.1998 №1147 (зі змінами внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2023 №1292), з метою отримання дозволу на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу особа має право звернутися до відповідного органу Державної прикордонної служби із зазначенням у зверненні інформації, визначеної в частині другій статті 24 Закону України «Про державний кордон України».

Дозвіл на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу діє лише на території зони відповідальності органу Державної прикордонної служби, яким його надано.
Авіаційні роботи, будівництво, вирубування дерев і чагарників, водокористування, геологічне вивчення, дорожні та інші дослідження, гідротехнічні, землевпорядні, меліоративні та інші роботи, пов’язані із зміною водного режиму прикордонних річок, озер та інших водойм, водолазні роботи або занурення апаратів, що використовуються для підводного плавання, відео, кіно- та фотознімання місцевості, туристичні подорожі і стрибки з усіх видів парашутів у межах прикордонної смуги, а також збори, мітинги, маніфестації і демонстрації, спортивні, видовищні та інші масові заходи, військові навчання і тренування (далі - масові заходи) проводяться після інформування відповідного прикордонного загону.
Інформування здійснюється усно з використанням засобів електрозв’язку і письмово не пізніше ніж за 24 години до початку провадження такої діяльності, а щодо проведення масових заходів - не пізніше ніж за 72 години до їх проведення, зокрема за допомогою факсимільного зв’язку або електронної пошти.
Контактна інформація розміщена на офіційному сайті Держприкордонслужби за адресою:

http://dpsu.gov.ua/ua/structure/zahidne-regionalne-upravlinnya/mukachivskiy-prikordonniy-zagin/.

Електронні адреси прикордоннихзагонів: mukachevo_zagin@dpsu.gov.ua;
chop_zagin@dpsu.gov.ua

Адреса 27 прикордонного загону:
89600, Закарпатська обл., м. Мукачево, вул. Недецеї, 45
Телефон: (03131) 2-25-21;
Адреса 94 прикордонного загону:
89502, Закарпатська обл., м. Чоп, вул. Головна, 55а
Телефон: (0312) 71-13-86.

При виявленні ознак підготовки або здійснення протиправної діяльності просимо також звертатися за наданими контактами або ж на телефон служби «Довіра» +38(044)527-63-63, 0598.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар