Дослідження біорізноманіття провели у лісах Рахівщини

червня 01 / 2024

Дослідження 🔬біорізноманіття 🍃

На днях, науковці ботанічної лабораторії та лабораторій лісознавства і екомоніторингу провели обстеження території Кевелівського ПНД відділення, зокрема новоприєднаних ділянок Квасівського лісництва філії «Рахівське лісове дослідне господарство» ДП «Ліси України» у кварталах 1-4, що відповідно до Указу Президента України «Про зміну меж території КБЗ» від 02 січня 2022 року № 5/2022, передано до складу заповідника. Дана територія знаходиться на схилах Свидовецького гірського масиву, який зачаровує в будь-яку пору року.

Свидовецький гірський масив ⛰ є унікальним флористичним куточком Українських Карпат, що зумовлено особливостями геологічної будови. Саме тут зосереджена значна кількість рідкісних видів рослин, які трапляються тільки в цьому регіоні.

Тут поширені переважно високогірні луки-полонини з численними скельними комплексами, де наявні місця зростання кальцефільних видів рослин. В улоговинах трапляються заболочені луки🎋, осоково-сфагнові болота та високогірні озера льодовикового походження. На нижчих гіпсометричних рівнях зустрічаються субальпійські чагарники й криволісся, приполонинні хвойні 🌲 та мішані 🌳🌲ліси, прибережно-водні й водні рослинні угруповання, тощо. Під час обстеження науковцями зроблено наступне:
🌼 зафіксовано значне різноманіття фонових видів рослин, зокрема відмічені нові місцезростання саротамнуса віникового, атрагени альпійської, спіреї в’язолистої та ін.;
🌼 відмічено місцезростання низки рідкісних видів рослин, серед яких скополія карніолійська, лунарія оживаюча, шафран Гейфеля, пальчатокорінник бузиновий, чина гладенька, тирлич роздільний та безстебловий;
🌼 зроблено відбір проб води на хімічний аналіз з різних водотоків;
🌼 проведено детальний геоботанічний опис угрупування лісовобукових лісів з домінуванням у травостої скополії карніолійської, яке включено до Зеленої книги України та популяції рідкісного нарцису вузьколистого на висоті 1410 м н.р.м.

Також, під час маршруту зафіксовано декілька особин ящірки 🦎живородної і прудкої та одну особину лисиці.🦊

В обстеженнях 🔍брали участь працівники Кевелівського ПНД відділення.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар