Закарпатські митники - у витворах мистецтва народного вбрання!

травня 16 / 2024
Закарпатські митники - у витворах мистецтва народного вбрання!

Бойківські, лемківські, гуцульські мотиви вишиванок притаманні етнографічним слов’янським групам (українців, словаків, поляків), що компактно живуть в Карпатському регіоні. А також угорські, румунські, що домінують на Закарпатті, яке славиться своєю мультинаціональністю та різноманітністю культур і традицій. І не дивно, бо етнічні національності живуть тут століттями в мирі та злагоді.
Свою згуртованість та патріотизм у День вишиванки продемонстрували і закарпатські митники, вдягнувшись у народне вбрання з використанням різних сучасних технік вишивання та оздоблення. Кажуть: для збереження та популяризації культурної спадщини наших предків, цим символічним жестом зберігаємо давню традицію одягу і водночас щиро підтримуємо у ці важкі часи наших мужніх захисників та співвітчизників на окупованих російськими загарбниками територіях.
Нині вишиванка - не просто елемент національного костюма, вона набула значно вагомого значення, ставши для українців символом непереможної нації. Кожен елемент вбрання відображає свою історією та говорить культурою народу, прославляючи його через віки.
Так, до прикладу, гуцульська вишиванка вирізняється своїм багатством та виконана хрестиком композиційної будови, створюючи різноманіття чудового візерунку. Для лемківських мотивів характерне здебільшого червоно-синє кольорове поєднання в одязі. А от, приміром, бойківська вишиванка займає виняткове місце завдяки різноманітності узорів та різновидів технік – від геометричних фігур до модифікованих абстрактних зображень. До речі, на ній можуть бути одразу кілька орнаментів, які виглядають гармонійно та стильно.
Що стосується витворів різних національностей, то за угорськими традиціями вишиванка - не тільки перебірного та мереживного видів ткацтва, а й ще з оригінальними орнаментами, поєднані яскравою кольоровою гаммою. Типовими є комбінації бордового, червоного, темно-синього кольорів на білому фоні, рідше – жовтого з чорним та фіолетового.
На словацькій вишиванці, крім орнаментів хрестиком, можна побачити малюнки різних рослинних елементів, акуратно виконаних двосторонньою гладдю та в кольоровій палітрі.
До слова, з початку повномасштабної війни в Україні багато наших колег-митників були змушені переїхати та продовжити працювати у західних регіонах. Попри всі негаразди, через які їм довелось пройти, вони не забули про найсильніший оберіг від зла - вишиванки. Тож, насолоджуймося різноманіттям вишиванок, вбраних закарпатськими митниками!
Варто зазначити, що нині українська вишиванка активно шириться світом, і в кожній країні, де її вдягають, відмічають їхню красу, елегантність та унікальність.



Категорія : Суспільство


Залишити Коментар