На Виноградівщині реалізують транскордонний проєкт щодо розвитку винних традицій краю, ? Віталій Любка

серпня 07 / 2020
На Виноградівщині реалізують транскордонний проєкт щодо розвитку винних традицій краю, ? Віталій Любка

Наприкінці минулого року Виноградівська районна рада здобула перемогу та отримала грант на реалізацію проєкту «Карпатська академія спадщини виноробства» від Міністерства інвестицій та економічного розвитку Республіки Польща Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020, що реалізується у рамках Європейського Інструменту Сусідства.

Що передбачає проєкт та як виникла ідея для його написання – у розмові з головою Виноградівської районної ради Віталієм Любкою.
- Віталію Володимировичу, розкажіть, насамперед, яка ідея проєкту. Адже, судячи з назви, заходи мають бути цікавими та неординарними.
- Традиції виноробства є невіддільною частиною карпатської культурної спадщини. Тому проєкт «Карпатська академія спадщини виноробства» спрямований у першу чергу на популяризацію та примноження винних традицій як частини культурної спадщини Карпатського регіону.
Щодо виноградарства і виноробства у Карпатському регіоні, то їхня історія має більш ніж тисячолітній досвід і робить винні традиції невіддільною частиною культурної спадщини Карпат. Однак, на сьогодні сучасна карпатська культура виноградарства і виноробства має недостатнє визнання якості тутешніх вин як серед туристів та гостей краю, так серед туроператорів і самих місцевих жителів. Тому ідеєю проєкту стала мета зберегти та примножити досвід і традиції поколінь, адже інтерес туристів і місцевих мешканців позитивно впливає на збереження та відтворення виноробних традицій. А Карпатський регіон є, без перебільшення, ідеальним місцем для незабутнього відпочинку.

? Проєкт транскордонний. Хто виступив вашими партнерами?
Згідно грантової угоди, головним бенефіціаром виступає Виноградівська районна рада, а партнерами проєкту є Асоціація розвитку і промоції Підкарпатського воєводства «Про Карпатія» (м.Ряшів, Республіка Польща) та Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» (м. Львів).

? Тож на що саме спрямована реалізація проєкту?
? Реалізація проєкту дає можливість відвідувачам ознайомитися з сьогоденням і історією виноградарства і виноробства в Карпатах, взяти участь у культурних заходах, пов’язаних з вином, згадати регіон через призму смаку.
«Карпатська академія спадщини виноробства» спрямована на науково-дослідницьку діяльність ? вивчення традиційних сортів винограду в Карпатському регіоні та різних видів вина, карпатських винних традицій, визначення районів і населених пунктів Закарпаття, які славляться своїми виноградниками і виноробнями. Також буде розроблена транскордонна туристична стежка, проводитимуться транскордонні заходи, що сприяють культурним традиціям виноробства.
Буде організований також одноденний українсько-польський фестиваль вина для 500 учасників, який планується провести у нашому районі. Презентувати свої вина та виноробні традиції під час фестивалю зможуть винороби Закарпатської області і Підкарпатського воєводства.
Насамкінець буде проведена підсумкова конференція у місті Виноградів за участі фахівців у сфері туризму, виноградарства і виноробства із обох країн. Під час заходу усі партнери зможуть представити свої результати, здобуті в рамках реалізації проєкту, спрямовані на розвиток винного туризму в Карпатах.

-Хто працюватиме над реалізацією проєкту?
- Основна відповідальність за реалізацію та виконання всіх заходів інвестиційного проєкту лежить на Виноградівській районній раді. Також для реалізації даного проєкту нами залучені фахівці, зокрема Федір Шандор та Закарпатська туристична організація, а також Агенція регіонального розвитку Закарпатської області. Координатором проєкту є Денис Ман – керівник Агенції.

- А над чим працюватимуть ваші партнери?
- «Єврорегіон Карпати – Україна» працює над дослідженням, результатом якого стане зібрана, опрацьована і узагальнена інформація про традиційні сорти винограду в Карпатському регіоні, традиційні види вин, опис винних традицій Карпат. Окрім того, планується розробити нові туристичні продукти, які допоможуть популяризувати винні традиції Карпат серед місцевих мешканців і туроператорів, а головне – залучити у регіон гостей та туристів. Польський партнер, «Про Карпатія», зі свого боку працює над впровадженням аналогічних українським заходам у Польщі. Окрім досліджень сортів вина і винограду, польська Асоціація також відповідає за організацію Карпатської винної академії, формування польської частини міжнародної туристичної винної стежки і промоційної кампанії винних традицій у Карпатському регіоні.
- Яка вартість проєкту?
- Загальна сума проєкту 66 658 євро, з яких 59 992,74 євро - фінансування Європейського Союзу. Виноградівська районна рада на виконання проєктних заходів отримає 20 190 євро.

- Чи важко було отримати перемогу?
- У конкурсі взяло участь 250 проєктів і тільки 74 стали переможцями. Тому ми дійсно щасливі, що наш проєкт у списку кращих.

- Як думаєте, на що найбільше матиме вплив реалізація проєкту?
- Реалізація цього проєкту дасть можливість туристам і гостям регіону, в першу чергу, а також самим місцевим мешканцям, ближче познайомитись з історією і сьогоденням, культурою та традиціями виноградарства і виноробства в Закарпатській області і Підкарпатському воєводстві. Незабутньою родзинкою проєкту стане те, що учасники культурних заходів, пов'язаних із винами, запам'ятають цей регіон через призму купажу та смаку найкращих вин майбутнього фестивалю!

- Наскільки є важливим залучення інвестицій в район та які плани на майбутнє?

- На сьогоднішній день економіка зазнала важких часів, і надходження до бюджету різко зменшилися внаслідок світової епідемії. Тому для нас дуже важливим і радісним є той факт, що ми змогли залучити до районного бюджету додаткові інвестиційні кошти. Загалом добре, коли вдається отримати грантові кошти та спрямувати додаткове фінансування на покращення благоустрою, інфраструктури, чи інші цілі. Бачимо, як сусідні області, до прикладу, Львівщина, активно на даний час впроваджує таку діяльність. Цей проєкт тільки початок у цій сфері, наразі Виноградівська районна рада у партнерстві з партнерами з Румунії та Угорщини отримала перемогу у першому конкурсному відборі проєктних заявок Програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на реставрацію історичної будівлі «Будинок солі», вартість якого понад 1 мільйон гривень та закупівлю дороговартісного медичного обладнання.

Також чекаємо результатів двох інвестиційних проєктів, які беруть участь у Конкурсі ініціатив місцевих карпатських громад. Тож ми раді, що можемо збільшити надходження до бюджету та збільшувати привабливість нашого краю.

На Виноградівщині реалізують транскордонний проєкт щодо розвитку винних традицій краю, ? Віталій Любка
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар