Вишка або Хрест? Ситуація в селі Мала Уголька (Мираво) щодо будівництва станції мобільного зв'язку

квітня 25 / 2024

Як ми уже повідомляли у гірському селі Мала Уголька (Мираво) назрів конфлікт з приводу встановлення базової станції стільникового зв'язку.
Місцеві мешканці виступили ‼️проти зведення ще однієї вежі на території Мирави, так як у них уже працює така сама вишка в радіусі якихось 800 метрів від запланованої.
✅ (Мираво - це село, яке колись приєднали до населеного пункту Мала Уголька , що наразі входить до складу Углянської територіальної громади).
- Якщо першу вежу сховано хоч трохи у горах, то нову хочуть встановити практично у центрі Мирави - поблизу житлових будинків, де також знаходиться школа, церква, фермерське та рибне господарство, торгові точки, - кажуть люди.
✅ На переконання місцевих, таке близьке сусідство з новою вежею матиме ‼️ негативний вплив на навколишнє середовище та здоров'я людей, особливо дітей - якщо не відразу, то через декілька років. Випромінювання може провокувати важкі онкологічні та інші небезпечні смертельні захворювання, про що уже заявляють медики світу.
Людей обурило те, що ‼️будівництво розпочалося без їх відома, місцевих ніхто не повідомляв, і довгий час роботи проводились таємно.
✅ А жити між двома вишками жителі Мирави категорично проти, тому й направили колективне звернення до Углянської сільської ради та Тячівської районної ради.
✅ Нещодавно відбулася ‼️сесія Углянької сільради, на якій розглянуто дане питання. На засідання було запрошено представників компанії ПрАТ "Київстар", та забудовника ТОВ "Юкрейн Тауер Компані", місцевих жителів Мирава.
Кожна з сторін висловила свою позицію, однак дійти спільної згоди, чи прийняти якесь рішення, так і не вдалося.
✅ Представники компаній розповіли про напрямки розбудови мобільної мережі, і те, що вони, виконуючи план на 2024 рік, отримали всі дозвільні документи на будівництво об'єкта інфраструктури.
А саме - башти під розміщення телекомунікаційного обладнання національного ‼️мобільного оператора ПрАТ "Київстар", яка повинна забезпечити якісне покриття території.
З їх слів, попередньо ними ‼️ було визначено місце локації для будівництва вежі, яке їм найбільше підходить. Після чого вони звернулися в Углянську сільську раду, де отримали рішення на оренду земельної ділянки, підписали договір тощо.
Що стосується питання "негативного впливу" , то як запевнив представник "Київстару " пан Роман, він сам мешкає в Ужгороді неподалік такої вежі, які в містах взагалі кладуть на дахи багатоповерхівок.
✅ Присутні на сесії жителі Мирави на всі почуті аргументи висловили свою категоричне "Ні!"
- У нас уже є одна вишка, ‼️нехай ставлять там, де немає зв'язку або десь у горах, землі кругом вистачає, а не над головами людей! - висловили своє обурення.
✅ Також вони дорікнули присутнім у тому, що перш ніж планувати подібне будівництво, треба було поцікавитись думкою людей, які там живуть.
Водночас, як зауважили присутні на сесії депутати сільради, коли голосували за дане рішення, то ‼️ не знали, що вежу будуть ставити саме в цьому місці - мова йшла про так звані Озереща, що за декілька кілометрів від Мирави.
✅ Щодо ситуації з мобільним зв'язком загалом, то саме в Малій Угольці немає нормального покриття, в деяких місцях воно взагалі відсутнє. Також в сусідній ‼️ Великій Угольці люди жаліються на поганий зв'язок. Староста цього села Іван Бенца зауважив, що вже більше 15 - ти років звертається та просить встановити у Великій Угольці вишку, однак безрезультатно.
- Тож чи не логічно і доцільніше її ставити там, де взагалі ‼️немає зв'язку?
✅ Щоб вирішити конфліктну ситуацію, сільський голова Іван Немеш запропонував "перенести" будівництво вежі в інше місце - вверх по дорозі, чимдалі у гори.
Однак ‼️ представники компаній не погодились, пояснюючи це тим, що вклали вже чималі кошти в цей об'єкт. А якщо їм надалі перешкоджатимуть у роботі - ‼️ подаватимуть у суд. Такі випадки у їх практиці були, коли, "протестуючи", люди навіть "кидалися у котлован", але потім, у судовому порядку, їх змусили відшкодовувати фірмі затрати.
✅ На що місцеві відповіли, що ніякі погрози судом їх не налякають, і вони не відступлять від своєї позиції та не дозволять так вчиняти у Мираві.
Також депутати і голова ради ‼️ заявили, що "не підуть у селі проти людей", тож шукатимуть компромісне вирішення даної ситуації.
✅ І як стало відомо, ‼️ мешканці Мирави вже встановили на конфліктній земельній ділянці велике Хрестове Розп'яття. На вимогу забудовника "прибрати Хрест" категорично відмовляються це робити, адже, як кажуть, у такий спосіб в них "з діда-прадіда" захищаються від "усякої напасті".
✅ Дійсно, Хрести тут можна побачити на околицях та території села, роздоріжжях і між населеними пунктами.
В той же час, ‼️Тячівська районна рада, в межах своєї компетенції та повноважень, розглядаючи колективне звернення, з метою врегулювання конфліктної ситуації звернулася до керівництва громади та депутатів Углянської сільської ради дослухатись до думки людей.
✅ Згідно статті 5 Конституції України "народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування", тому ‼️ позиція народу повинна бути завжди пріоритетною при прийнятті будь - яких рішень в громаді.





Пресслужба Тячівської районної ради
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар