Закарпатські митники вивели на чисту воду харківського бізнесмена-шахрая

квітня 20 / 2024

Закарпатські митники вивели на чисту воду харківського бізнесмена-шахрая

Керівник вітчизняного підприємства вдався до незаконного експорту пшениці, сфальсифікувавши документи на неіснуючу іноземну компанію, аби уникнути ліцензування.

На митному посту «Мукачево» Закарпатської митниці під час митного оформлення було подано митні декларації на експорт вітчизняної пшениці (не для посіву). Загальна вага товару зазначалася у понад 1,5 тис. т, вартістю 9,2 млн грн. Продавцем товару виступало харківське підприємство.
Закарпатські митники відразу виявили кілька важливих моментів, які вказували на порушення щодо заявлення неточних відомостей. Зокрема, у товаросупровідних документах була відсутня Ліцензія на експорт даного товару. А в ході ретельної перевірки з’ясувалося, що директор харківського підприємства вдався до хитрощів, аби обійти ліцензування експорту аграрної продукції, зазначивши у товаросупровідних документах отримувачем товару саме італійську компанію. Адже згідно вимог постанови Кабміну та відповідно до Переліку товарів (аграрної продукції), експорт пшениці до Італії, на відміну від інших країн Євросоюзу, не підлягає ліцензуванню.
Звернувшись до вказаної компанії, митниця отримала письмове спростування, що італійці не здійснювали жодного замовлення на закупівлю української пшениці. Іноземці також звернули увагу на той факт, що вже двічі зазнавали спроби шахрайства. Зі свого боку, італійська митниця також офіційно підтвердила, що в їхній базі даних не має декларацій, пов’язаних з даною італійською компанією.
Тож, за подання митному органу підроблених документів, що містять неправдиві відомості щодо одержувача вказаного товару, відносно харківського директора задокументовано одразу 2 протоколи про порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України. Санкції даної статті передбачають не лише накладення штрафу у розмірі від 50 до 100% вартості предметів правопорушення, а й можливу їх конфіскацію.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар