Дводенна міжнародна конференція в Ужгороді підсумувала роботу грантового проєкту

квітня 19 / 2024


Дводенна міжнародна конференція в Ужгороді підсумувала роботу грантового проєкту «Міста в розширеному європейському просторі: Спільний розвиток спроможності державних установ шляхом словацько-українського транскордонного співробітництва та покращення доброчесності у суспільних справах (ЦСЄС)».

У відкритті конференції взяли участь заступник міського голови Іван Завидняк, експерт у сфері транскордонного співробітництва з Україною, амбасадор Закарпаття в Словаччині, експерт у сфері транскордонного співробітництва з Україною, директор асоціації ФЕМАН Едуард Бураш. Вони закцентували на багаторічній успішній співпраці Ужгорода та Кошице, висловили сподівання, що розширення співробітництва буде корисним і для нових міст-партнерів.

Модерувала два дні конференції менеджерка проєкту, кандидатка політичних наук Ганна Мелеганич. Захід відбувався у змішаній формі, зокрема кілька учасників долучилися онлайн зі Словаччини, Норвегії та Харкова.

Протягом двох днів учасники конференції мали можливість послухати доповіді експертів із Кошице, Харкова, Ужгорода, а також представників місцевих громадських організацій. Йшлося про ефективне управління містами та розбудову міських програм, успішні практики наближення державних інституцій до громадян.

У перший день під час панельних дискусій відбулася презентація результатів проєкту від міст-партнерів, виступили керівниця відділу проектів ЄС Кошицької міської ради Терезія Висоцька, заступниця директора департаменту міжнародного співробітництва Харківської міської ради Юлія Згурська, начальниця управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міськради Вікторія Тарахонич.

Про підтримку наближення державних інституцій до громадян, розбудову спроможності та ефективного врядування розповів Едуард Бураш, онлайн долучилися дослідник NORCE Бард Хельге Картвейт та професор Харківського політехнічного інституту Тарас Данко.

Темою третьої секції стало «Від аналізу до практики: підвищення доброчесності та підзвітності міст і розбудова потенціалу для підтримки соціальної та циркулярної економіки (приклади співпраці місцевої влади та громадськості в м. Ужгороді). До дискусії долучилися представники громадських організацій «Мрія в дії», «Форза», БФ «Карітас» Мукачівської греко-католицької єпархії, ГО «Освітній центр «Інсайдер», «Рух підтримки закарпатських військових».

Завершили перший день конференції візитом до Ужгородської міської ради, де їм розповіли про роботу Центру надання адміністративних послуг.

Темами панельних дискусій другого дня конференції стали «Відкриті та прозорі міста: підтримка інституційної підзвітності та прозорості через мережування та обмін досвідом» та «Інноваційні соціальні та зелені міста: підтримка нових форм екологічного та соціального підприємництва». Виступали, зокрема, експерти, науковці УжНУ та харківських вишів, які висвітлили актуальні питання та результати досліджень із тем проєкту.

Як ми вже повідомляли, метою проєкту є покращення доброчесності та підзвітності державного управління в Словаччині та Україні, розвиток транскордонної інституційної співпраці, підвищення обізнаності працівників Ужгорода та Харкова для сприяння прозорості і якості державного управління, створення нових мереж і партнерств, спрямованих на наближення України до ЄС, підтримку довгострокової та сталої співпраці між громадськими інституціями в близьких регіонах Словаччини та України, інформування про підходи та досвід у сфері кліматичної та екологічної політики тощо. Одним із партнерів проєкту було управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради.


Категорія : Суспільство


Залишити Коментар