Олексій Фазекош звернувся до народних депутатів від Закарпаття про бронювання адвокатів підчас мобілізації

лютого 04 / 2024

Я, Олексій ФАЗЕКОШ, голова Ради адвокатів Закарпатської області звертаюсь до вас, народні депутати України : Василя ПЕТЬОВКИ, Віктора БАЛОГИ, Роберта ГОРВАТА, Іванни КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ, Івана КРУЛЬКА, Валерія ЛУНЧЕНКА, Владіслава ПОЛЯКА, Ігора КРИВОШЕЄВА, Михайла ЛАБИ, Андрія ЖУПАНИНА, в інтересах адвокатів нашої області, всіх членів Національної асоціації адвокатів України (НААУ) у зв’язку із реєстрацією у парламенті урядового проекту Закону №10449 від 30.01.2024 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку».

В законопроекті № 10449, поданому урядом України до Верховної Ради України, передбачено зміни до ст. 25 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», згідно з якими бронюванню підлягатимуть, у тому числі військовозобов’язані, які працюють або проходять службу в судах, інших державних органах та установах системи правосуддя та органах досудового розслідування. НААУ пропонує доповнити законопроект № 10449 нормою про бронювання адвокатів як осіб, котрі входять до установ та організацій системи правосуддя.

У запропонованому законопроекті урядовці передбачають бронювання лише працівників судової системи, правоохоронної системи та державного обвинувачення. Для іншої важливої ланки правосуддя – адвокатури – урядовці не планують надавати бронювання. Це слід вважати грубим порушенням Конституції України, оскільки громадяни позбавляються прав на судовий захист.

Конституція України встановила право кожного громадянина на професійну правничу допомогу. Надання такої допомоги в Україні забезпечує адвокатура, незалежність якої гарантується державою. Лише адвокат здійснює представництво громадян і осіб без громадянства в судах; адвокат також здійснює захист від кримінального обвинувачення в змагальності з органами державного обвинувачення.

Засади організації і діяльності адвокатури, здійснення адвокатської діяльності в Україні визначаються законом і гарантуються державою (ст. ст. 59, 131-2 Конституції).

Адвокатуру України складають всі адвокати країни, які мають право здійснювати адвокатську діяльність. Вони об’єднані в Національну асоціацію адвокатів України – недержавну, некомерційну професійну організацію. Прошу Вас підтримати звернення Національної асоціації адвокатів України про внесення правок в урядовий законопроект № 10449 – «про бронювання адвокатів як осіб, які входять до установ та організацій системи правосуддя, та передбачити таку категорію спеціально уповноважених осіб під час розробки та затвердження Порядку та організації бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов’язаних, що визначатиметься Кабінетом Міністрів України».

Народний депутат, так само як і адвокат, є представником Українського народу, захищає громадян та своїх виборців від порушення прав, свобод і інтересів людини та громадянина, що охороняються законом, та інших порушень законності з боку держави й інших суб’єктів публічного та приватного права.

Отже, прийняття правок, запропонованих Національною асоціацію адвокатів України в урядовий законопроект № 10449, закріпить гарантії адвокатської діяльності, позбавить тиску на адвокатів із боку правоохоронної системи та забезпечить неупередженість і безкомпромісність у захисті інтересів підзахисних та довірителів.

Сподіваюся, шановні депутати від Закарпаття, на порозуміння і співпрацю з Радою адвокатів Закарпатської області.

І, як було сказано філософами: «Ubi Concordia, ibi Victoria» — «Де згода, там і перемога».

Слава Україні! Смерть ворогам!

Олексій ФАЗЕКОШ,

голова Ради адвокатів Закарпатської області
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар