Кого з чоловіків можуть повернути на військовий облік та примусово мобілізувати

вересня 25 / 2023
Кого з чоловіків можуть повернути на військовий облік та примусово мобілізувати

Загальна мобілізація і воєнний стан в Україні триває з 24 лютого 2022 року без перерв. Всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і можуть бути мобілізованими для військової служби.

В законодавство вносять зміни, які стосуються обліку й мобілізації, тому декого можуть повернути на облік та призвати за необхідності. Про це пише nv.ua.


Загальну мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили до 15 листопада 2023 року. Всі чоловіки від 18 до 60 років можуть отримати повістку та бути мобілізованими. Для мобілізації необхідно, щоб особа була придатна за станом здоров’я до викоанння обов’язку.

Наприкінці серпня 2023 року в Україні змінили Розклад хвороб, затверджений наказом № 402 МО, який зменшив кількість хвороб та станів, за яких особа не може нести службу. Президент України Володимир Зеленський наказав перевірити всі рішення ВЛК щодо непридатності з 24 лютого 2022 року.

Через рішення ВЛК про непридатність до служби можливе виключення з військового обліку. У разі, перегляду рішень ВЛК згідно змін, які внесли наказом № 490, деякі особи, виключені з військового обліку можуть бути повернені на облік.

Зняті з військового обліку ― як повертають на облік
У статті 23 Закону України про мобілізаційну підготовку і мобілізацію є список осіб, які мають право на відстрочку. Зняті з військового обліку чоловіки не підпадають ні під одну з зазначених у статті категорій.

Зняті з військового обліку призовники, військовозобов’язані та резервісти зобов’язані знову стати на облік після того, як зникнуть обставини, через які відбулося зняття. З військового обліку знімать таких чоловіків, які:

З військового обліку призовників

які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;
які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України;
які взяті згідно з рішеннями комісії з питань приписки або призовної комісії на облік військовозобов’язаних;
які отримали військові звання офіцерського складу після проходження військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу;
які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до законодавства;
які виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів;
З військового обліку військовозобов’язаних
які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;
які прийняті на службу до Національної поліції України, Служби судової охорони, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;
які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;
вінших випадках ― за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;
З військового обліку резервістів
які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України на нове місце проживання;
які прийняті на службу до Національної поліції України, Державного бюро розслідувань, податкової міліції, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;
які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;
які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування в запасі;
в інших випадках ― за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України.
Після вручення повістки, зняті з військового обліку особи зобов’язані з’явитися для уточнення даних в ТЦК. Якщо ще не пропала підстава для зняття з військового обліку, це просто уточнення даних. Але, якщо особа вже мала стати на військовий облік, то керівник ТЦК може виписати штраф за порушення правил обліку та повернути таку особу на військовий облік.

Виключені з військового обліку ― повернення і мобілізація
Виключення з військового обліку означає, що чоловік перестає бути військовозобов’язаним чи резервістом. В той час, як зняття з військового обліку ― тимчасове явище і відбувається, якщо чоловік змінює місце прописки, місце проживання, виїжджає за кордон, відбуває покарання за нетяжкий злочин. Зняття з військового обліку передбачає обов’язкове повернення на облік, інакше це буде порушення правил обліку. Виключені з військового обліку не зобов’язані повертатися на облік, оскільки вони не є військовозобов’язаними.

З військового обліку виключаються такі чоловіки:

кого раніше було засуджено до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;
кого за станом здоров’я визнано непридатними до військової служби у воєнний стан із виключенням з військового обліку;
хто досяг граничного віку перебування у запасі;
призвані чи прийняті на військову службу;
ті, що проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
військовослужбовців чи військовозобов’язаних, які померли;
хто відмовився від українського громадянства і покинув Україну;
Серед усіх категорій, тих, кого за станом здоров’я визнано непридатними до військової служби у воєнний стан із виключенням з обліку, можна поставити на облік, якщо пройте переобстеження у ВЛК, вищій за підпорядкуванням, ніж та, яка винесла рішення про непридатність.

Таких чоловіків, після зміни рішення на ВЛК на «придатний» або «обмежено придатний» можна мобілізувати.


Юрист-волонтер Гарячої лінії АПУ з питань, пов’язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом Владислав Зайцев пояснив, що законодавством не встановлено, що особи, які мають право вручати повістки, перевіряють, чи стоїть особа на обліку, чи це особа з інвалідністю, і чи має відстрочку ― цим займається ТЦК

«Вручити повістку можуть як знятій, так і виключеній з військового обліку особі. Справа в тому, що при врученні повістки уповноважені особи не встановлюють наявність або відсутність факту відстрочки від призову», ― говорить він.

Як передбачено законом Про мобілізаційну підготовку і новими правилами військового обліку, затвердженими Постановою № 1487, соба, якій вручили повістку, зобов’язана з’явитися за вказаною адресою у вказаний час, якщо не має поважних причин не прийти, таким чином, виключені й зняті з військового обліку особи можуть повертатися на нього.
Категорія : Україна


Залишити Коментар