Парламентська активність закарпатських депутатів у 2021 році

січня 25 / 2022

95 законопроєктів, 11 з яких стали чинними, та 17 проєктів постанов, 11 із яких прийняті — таким є результат законотворчої активності народних депутатів, обраних у 6 округах Закарпатської області, в 2021 році. Протягом року депутати підвищували показники участі в голосуваннях, однак у другій його половині вони знизили як активність подання законопроєктів, так і рівень співпраці в частині спільного їх ініціювання.

Депутати від Закарпаття

Закарпаття у Верховній Раді України представляють 6 парламентарів, обраних в округах області. Це Роберт Горват (№68, Ужгород), Валерій Лунченко (№71, Хуст), Василь Петьовка (№72, Тячів) та Владіслав Поляк (№73, Виноградів), які входять до депутатської групи “Довіра”, Віктор Балога (№69, Мукачево), що представляє групу “За майбутнє”, та Михайло Лаба (№70, Свалява) — фракція “Слуга народу.”

Участь у голосуваннях

Протягом звітного періоду депутати від Закарпаття покращили свій рівень участі в голосуваннях, який зріс із 66% станом на 1 липня 2021 року до 73,1% за підсумками року. При цьому частка голосувань, коли нардепи були відсутні, становить 11,2%, а випадків, коли обранці не голосували, хоч і зареєструвалися в сесійній залі, — 15,7%.

Також закарпатські депутати у порівнянні з першим півріччям 2021 року стали частіше голосувати “за” — 45% проти 31%. Водночас вони й менше утримувалися — 25,6% проти 33%. Натомість показник голосувань “проти” практично не змінився — 1,9% станом на кінець 2021 проти 1,7% станом на перше півріччя.






Як і в першому півріччі, найчастіше не брав участі в голосуваннях Віктор Балога, відсутній під час понад 41,2% голосувань. Також він не голосував, будучи зареєстрованим у залі, у 24,2% випадків. Таким чином, депутат пропустив понад 63% голосувань. Найбільш дисциплінованими за підсумками 2021 року стали Михайло Лаба та Владіслав Поляк, які не взяли участі у 4,3%, та 4,7% голосувань відповідно.

Щодо персональної статистики, то найчастіше натискав кнопку “за” Владіслав Поляк (65% голосувань), найчастіше “утримувався” і голосував “проти” Михайло Лаба (майже 49% та 9,4% випадків відповідно). Натомість Роберт Горват протягом 2021 року жодного разу не натиснув кнопки “проти”.

Законотворча активність представників Закарпаття була динамічною. Так, у 2021 році депутати розробили 95 проєктів законів. Якщо 61 із них зареєстрували в першій половині року, то з липня по грудень — лише 35.

Аналогічна ситуація склалася з реєстрацією проєктів постанов, яких в в першій половині року зареєстрували 11, а в другій — 5.

Із поданих за звітний період ініціатив прийнято 11 законопроєктів (11,6%), та стільки ж проєктів постанов (62% від поданих). Законами стали такі ініціативи:

про внесення змін до додатка №3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо компенсації у зв'язку з підвищенням тарифів на електричну енергію (співініціатори: Роберт Горват, Михайло Лаба, Валерій Лунченко, Василь Петьовка, Владіслав Поляк);
про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж (Михайло Лаба);
про внесення змін до Розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" (щодо окремих питань завершення 2020/2021 навчального року) (Василь Петьовка);
про внесення змін до Закону України про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів щодо гарантій прав українських та іноземних інвесторів (Михайло Лаба);
про внесення змін до п.3 розділу Х "Перехідні та прикінцеві положення" Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу (Василь Петьовка);
про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано) (Михайло Лаба);
про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом (Михайло Лаба);
про внесення змін до Закону України "Про альтернативні види палива" щодо розвитку виробництва біометану (Роберт Горват);
про особливості надання електронних публічних послуг (Михайло Лаба);
про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (Роберт Горват);
про внесення змін до розділу ХХІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України у зв'язку із втратою чинності Законом України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" (Роберт Горват).
Ще однією тенденцією стало зниження кількості спільно поданих закарпатськими депутатами ініціатив у другій половині 2021 року. Із 20 законопроєктів, серед співініціаторів яких не менше 2 закарпатських депутатів, у липні-грудні подано лише 4. Три з них ініціювали Василь Петьовка та Владіслав Поляк, а ще одну — Віктор Балога та Роберт Горват. При цьому в першій половині 2021 року всі парламентарі, обрані в округах Закарпаття, спільно подавали законопроєкти.

Щодо проєктів постанов, то 6 із 17 подали не менше 2 закарпатських нардепів.

Персональна законотворча активність депутатів

Роберт Горват подав 22 законопроєкти, 4 з яких або 17,4% прийняті в цілому, а ще 4 очікують на друге читання. 18 стосувалися економічної політики, 4 — галузевого розвитку, 1 — державного будівництва. Більшість проєктів законів — 19 — зареєстровано в І половині 2021 року, натомість в ІІ півріччі — лише 3 ініціативи. Також Роберт Горват став ініціатором 5 проєктів постанов, 2 з яких прийняті.

Віктор Балога долучився до розробки 11 законодавчих ініціатив, жодна з яких не була прийнята, в тому числі в першому читанні. 4 законопроєкти пропонували зміни у сфері галузевого розвитку, по 2 — економічної та правової політики та ще 2 — державного будівництва. Віктор Балога активніше реєстрував законопроєкти в січні-червні 2021 року (7 ініціатив), а в липні-грудні подав 4 ініціативи. До того ж у 2021 році депутат подав 4 проєкти постанов, 2 з яких були прийняті.

Михайло Лаба ініціював найбільше законопроєктів — 52. Тільки 6 із них (11,5%) стали чинними, 1 — очікує другого читання, 7 — готуються до другого читання. Сферами законодавчих ініціатив Михайла Лаби стали економічна політика (21), галузевий розвиток (13) та правова політика (10). 33 проєкти він ініціював у першій половині 2021 року, а 19 — у другій. Крім того, Мхайло Лаба подав 8 проєктів постанов, 7 із яких стали чинними.

Валерій Лунченко був найменш активним у реєстрації законопроєктів. За звітний період він ініціював 5 законопроєктів, 1 із яких став чинним. 3 ініціативи стосувалися економічної політики, 2 — галузевого розвитку. Всі законопроєкти парламентар зареєстрував у січні-березні 2021 року. Протягом решти 9 місяців законодавчих новацій він не ініціював. Також депутат подав 3 проєкти постанов, 1 з яких прийнята.

Василь Петьовка подав 15 законопроєктів, 3 з яких (20%) прийняті в цілому. Найбільше його пропозицій стосувалися економічної політики — 6, 5 — галузевого розвитку, 3 — гуманітарної політики, безпеки і оборони — 1. 12 ініціатив зареєстровані в першому півріччі 2021-го, 3 — в другому Крім того, Василь Петьовка ініціював 4 проєкти постанов, одну з яких прийняли в цілому.

Владіслав Поляк у 2021 році став співініціатором 20 законопроєктів, але тільки один із них набув чинності. 2 ініціативи готуються до другого читання. 6 законопрожктуів депутата стосувалися економічної, а ще 5 — правової політики, по 3 — гуманітарної політики та галузевого розвитку, 2 — державного будівництва, 1 — безпеки та оборони. Владіслав Поляк — єдиний із закарпатських депутатів, який не зменшив темпи законотворчості в другій половині року і подав по 10 проєктів в кожному півріччі. За звітний період Владіслав Поляк подав 3 проєкти постанов, з яких 2 стали чинними




Виступи
Протягом 2021 року, згідно з даними Верховної Ради України, виступали всі закарпатські мажоритарники. Загалом вони провлели 35 виступів загальною тривалістю майже 16 хвилин. Втім, лише 15 виступів були змістовними. Йдеться про двох парламентарів — Михайла Лабу та Роберта Горвата. Натомість Віктор Балога, Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владіслав Поляк, беручи слово, передавали право виступу іншим депутатам.

Михайло Лаба виступив 11 разів та ще 7 разів передав слово. Загальна тривалість його реплік становить 10 хвилин 19 секунд. Парламентар двічі виступав з трибуни, обидва рази — в жовтні 2021 року:

щодо проєкту постанови про призначення позачергових виборів Зайцівського сільського голови Синельниківського району Дніпропетровської області;
щодо обрання Голови Верховної Ради України.
Решта виступів депутат провів з місця. У них він порушував питання берегоукріплень у Свалявському та Міжгірському районах, закриття телевеж в Закарпатті, призначення керівника лісового господарства та керівника Ужанського національного парку, покращення інфраструктури прикордонників, аудиту інвестиційних коштів зарубіжних партнерів, комплексного розв’язання проблеми сміттєпереробки, виділення коштів для програми будівництва аеропортів, підтримки Руслана Стефанчука на посаду Голови Верховної Ради України тощо.

Роберт Горват у 2021 році виступав 5 разів (4 змістовні виступи) загальною тривалістю 4 хвилини 27 секунд. Всі його виступи відбулися з трибуни Верховної Ради і стосувалися таких законопроєктів:

про внесення змін до статті 215 Податкового кодексу України щодо встановлення знижених ставок акцизного податку на алкогольні напої (пиво) для малих виробників пива;
про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні;
про території Смарагдової мережі.



Інформує - oporaua.
Категорія : Політика


Залишити Коментар