Уперше в історії Закарпаття місцеві жителі відмовляються від земельних ділянок

лютого 01 / 2024

Причиною цього є занадто висока орендна плата за користування ними.

За даними Закарпатської обласної ради, у 2023 році від права користування земельними ділянками відмовилися близько 1000 осіб. Це становить близько 1% від загальної кількості землевласників у регіоні.

Серед причин відмови від земельних ділянок – занадто висока орендна плата, яка не відповідає економічній доцільності використання землі. Наприклад, за користування земельною ділянкою площею 1 га для сільськогосподарських цілей в середньому потрібно платити близько 1000 гривень на рік. Це суттєво перевищує доходи від вирощування сільськогосподарських культур.

Крім того, місцеві жителі скаржаться на бюрократичні перепони, які виникають під час укладання договорів оренди. Часто їм доводиться чекати кілька місяців на те, щоб отримати дозвіл на користування земельною ділянкою.

Орендна плата за землю в Україні регулюється законом «Про оренду землі». Відповідно до цього закону, орендна плата встановлюється в розмірі не нижче 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

У Закарпатській обласній раді заявили, що ситуація з відмовами від земельних ділянок є серйозною проблемою. Для її вирішення влада планує внести зміни до закону «Про оренду землі». Зокрема, передбачається зменшити розмір орендної плати за землю та спростити процедуру укладання договорів оренди.

Воднчас за словами земельників наступного року ціна на аренду землі буде ще більшою.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар