Відбулися підсумки роботи на Закарпатті щодо запобігання жебракуванню, бродяжництву, бездоглядності, профілактики правопорушень та злочинності серед неповнолітніх

січня 24 / 2024
✅ Підсумки роботи щодо запобігання жебракуванню, бродяжництву, бездоглядності, профілактики правопорушень та злочинності серед неповнолітніх упродовж 2023 року в регіоні підбили на виїзному засіданні координаційної ради у справах дітей при обласній військовій адміністрації. Захід під керівництвом Петро Добромільський - заступник голови Закарпатської ОДА провели в Мукачеві.

💬 «У непростий час нам необхідно консолідувати зусилля всіх відповідних служб, соціальних закладів та правоохоронних органів, щоб жодна дитина не залишилася без належної уваги. Своєчасною кваліфікованою підтримкою на місцях маємо забезпечити неповнолітніх з родин, які опинилися в складних життєвих обставинах, і тих, хто зазнав насильства, жорстокого поводження чи скоїв правопорушення», – підкреслив Петро Добромільський.

👉 За інформацією представників сектору ювенальної превенції УПД ГУНП України в Закарпатській області, минулого року в регіоні на 22,3% зріс рівень підліткової злочинності та на 13,5% збільшилася кількість неповнолітніх правопорушників. Зараз на обліках у правоохоронних органів перебувають 123 особи.

Про роботу з дітьми, які проживають у сім’ях, де батьки або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків, та про запобігання насильству в родині й жорстокому поводженню з неповнолітніми розповіла начальниця Служби у справах дітей ОВА Світлана Якімеліна.

💬 «Загалом у регіоні майже на 10% зменшилася кількість дітей, які проживають у функціонально неспроможних сім’ях: з 893 до 813 осіб у порівнянні з минулим роком. Поряд з тим кількість неповнолітніх, котрі перебувають на обліку служб у справах дітей з приводу жорстокого поводження, збільшилася на 20% – з 47 до 74 осіб», – відзначила Світлана Якімеліна.

За її словами, протягом минулого року в області ⤵️
🔹соціальні працівники надали необхідну підтримку 10 778 родинам, які опинилися у складних життєвих обставинах;
🔹узяли на облік 235 дітей із 98 сімей, а зняли – 315 дітей зі 119 сімей;
🔹суди області прийняли 76 рішень щодо позбавлення батьків батьківських прав відносно 167 дітей;
🔹органи управління освітою обстежили 1699 функціонально неспроможні сім’ї, з яких вилучили 186 дітей;
🔹у Закарпатському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та обласному притулку для дітей перебували 6 неповнолітніх, які зазнали жорстокого поводження.

📍Під час заходу також обговорили роботу з неповнолітніми, які проживають у сім’ях, котрі опинилися в складних життєвих обставинах, та механізми превенції й протидії насильству в сім’ї та жорстокому поводженню з дітьми в Мукачеві й районі. Зараз там мешкають майже 57 400 дітей, серед них понад 8 100 – з-поміж вимушених переселенців.

Упродовж минулого року в місті та громадах району зменшилася кількість дітей, які проживають у функціонально неспроможних сім’ях, та тих, котрі перебувають на обліку служб у справах дітей з приводу жорстокого поводження. Загалом у 2023 році зафіксували 558 випадків скоєння домашнього насильства психологічного характеру, 13 заяв надійшло від самих неповнолітніх. Також за цей період зареєстрували 20 випадків жорстокого поводження з дітьми в Мукачівській міській територіальній громаді.

З метою протидії таким прецедентам у районі працюють 4 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від насильства та/або насильства за ознакою статі. Протягом минулого року фахівці спеціалізованих команд надали соціальну допомогу 100 сім’ям.

➡️ Задля запобігання втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність і з метою профілактики правопорушень, запобігання насильству в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми служби у справах дітей виконкомів сільських, селищних та міських рад спільно з працівниками правоохоронних органів проводять профілактичні заходи в громадах. Зокрема, вони обстежують умови проживання сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, спілкуються з батьками, організовують тематичні зустрічі-бесіди зі школярами та педагогами тощо.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар