Після важкої зими 2022-2023 суспільство було шоковане дивними тендерами місцевих влад (відео)

листопада 19 / 2023


Після важкої зими 2022-2023 суспільство було шоковане дивними тендерами місцевих влад – овочерізки та барабани для укриттів, бруківка, озеленення, при цьому до чверті місцевих бюджетів складалося з ПДФО із зарплат військових. Президент Володимир Зеленський відреагував на ситуацію, вказавши на оборону як пріоритет у воєнний час.

Таке звернення від президента з’явилося не без причин. Місцеві бюджети формуються завдяки податкам і трансфертам з держбюджету. Податкові надходження забезпечують більшу частину їх доходів. Найбільшим податком для бюджетів органів місцевого самоврядування є ПДФО, частина якого спрямовується до обласного та державного бюджетів, однак більша частина, 64%, залишається в бюджеті тієї громади, у якій зареєстрований роботодавець особи, з доходів якої сплачується податок. Саме тому після 24 лютого 2022 року доходи громад, на території яких розташовувалися військові частини, стрімко зросли, адже збільшилися кількість військовослужбовців та розмір їх грошового забезпечення, з якого сплачується ПДФО.

За час повномасштабного вторгнення доходи місцевих бюджетів від військового ПДФО збільшились у вісім разів. Та не завжди і не всі громади сумлінно використовували таке збільшення від військового ПДФО за правилами та за справедливістю. Очевидно, що в період воєнного часу пріоритети розподілу коштів змінилися. І основна стаття спрямування коштів – це обороноздатність країни. Певні міста гучно заявляють, що вони виділяють на оборону сотні мільйонів, а то і мільярди гривень. При цьому, забувають уточнювати яким є бюджет громади на рік. Видання «Апостроф» опублікували рейтинг міст-обласних центрів за обсягами запланованої допомоги Силам оборони у 2023 році. Рейтинг складали на основі співвідношення загального бюджету громади до виділених коштів на обороноздатність.

Згідно до нього топ-5 міст за обсягом допомоги до об’єму міського бюджету такий: Житомир – 1,8 млрд грн (20% від міського бюджету), Хмельницький – 1 млрд грн (20%), Львів – 2,1 млрд грн (16%), Черкаси – 600,4 млн (12,5%), Київ – 7,7 млрд грн (11%). Поряд із тим, є міста, які спрямували на потреби армії менше 5, або навіть 2% обсягу допомоги. Щоб уникнути спекуляцій, та неправомірного використання грошей, Верховна Рада підтримала законопроект щодо переспрямування так званого військового ПДФО з місцевих бюджетів у державний. Це дозволить наступного року додатково скерувати на військові потреби 96 млрд грн.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар