Колись слава про це господарство гриміла не лише Закарпаттям, а й на цілу країну: Підприємство, що вмирає (відео)

листопада 18 / 2023


Колись слава про це господарство гриміла не лише Закарпаттям, а й на цілу країну. Знали мукачівських аграріїв далеко за межами України. І не дивно – радгосп-завод «Мукачівський» був одним із лідерів галузі. Підприємство займалося вирощенням ягід та плодових культур. Також тут розливали вина та варили горілку. Розташовувалися ділянки підприємства у селах громади та займали площу близько 170 гектарів. Нині ж завод «Мукачівський» – безнадійний банкрут.

З 2000 року, його майно заарештували, через що виробництво не мало змоги продовжувати функціонувати. У зв’язку з тим, що підприємство не мало жодних фінансів на продовження діяльності, відповідно ділянки не оброблялися, і заробітку не було жодного. Виробництво не реорганізували, і тому на ньому продовжували бути зареєстрованими працівники.

З плином часу виник борг, щодо оплати заробітної плати штатним співробітникам. Як розповідає діючий очільник Радгоспзаводу «Мукачівський», він неодноразово намагався врегулювати це питання та відновити діяльність підприємства. Адже людям потрібне працевлаштування, а громаді потужне виробництво. Проте справа так і не зрушила з мертвої точки.

Аби вирішити проблему, та покрити фінансову заборгованість, суд виніс рішення продати одну з ділянок, яка належить підприємству, а за виручені кошти з аукціону виплатити заборгованість. На обраній ділянці, знаходяться 6 будівель: адміністративний корпус, споруди, де розміщуються цистерни для витримки спиртних напоїв та технічні приміщення.

Керівництво підприємства підтримало рішення суду, адже це був єдиний вихід задля вирішення проблеми з заборгованістю. Визначену ділянку, площею близько 2 гектарів підготували для продажу. Проте аукціон, який лили провести 13 листопада поточного року, з певних причин так і не відбувся. Радгоспзавод «Мукачівський» знаходиться на балансі Держмайна, та за словами Івана Балоги, є стратегічним об’єктом. За словами, Івана Балоги, на запит, щодо блокування проведення аукціону у Держмайні повідомили, що не давали жодної згоди на продаж ділянки.

Очільник підприємства висуває власні припущення, чому аукціон досі не провели. Адже час йде, а борг щодо оплати праці з кожним днем лише зростає. Станом на сьогодні, він становить близько 2 млн гривень. Наразі працівники підприємства, та мукачівці, які мають невиплачену заробітну плату готують позов до суду задля врегулювання ситуації.

З часом, ділянка, яку готували для продажу поросла бур’янами, а будівлі, що знаходяться на території у аварійному стані. Працівники ж досі очікують заробітну плату, проте коли її вдасться отримати – питання, на яке у нікого немає відповіді.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар