Уже луплять під вікнами: закарпатці налякані вибухами заборонених "іграшок"

жовтня 29 / 2023

У регіоні поодинокі уже випробовують новорічні салюти та піротехніку.


Жителі області починають бити на сполох. Нічної доби на їх вулицях не спокійно, лунають салюти та вибухають петарди. Заборонену піротехніку наразі ще продовжують продавати у різних торгових точках, у багатьох продавців, зазначають, на продаж товару не має ліцензії. І далі на "іграшки смерті" спокушаються діти та шкільна молодь.

- Уже почалося. Другий день поспіль під вікнами запускають салюти й петарди. Я уже сплю в такий час, ну а комусь не сну, розповідає пані Ольга із Перечинщини.

- Де ті батьки, чому вуха не накрутять, що їх діти отаке творять? - запитує жінка.

- Та не воліють за ті гроші собі смачного чогось купити та з'їсти, аніж ту нечисть - петарди купують та роблять із себе калік. Нам мало війни в Україні, де стріляють щодня? А малявки влаштовують ігри з петардами. Пси виють, бояться, а їм то смішно, - додає пані Ольга.

Ще поки небезпечних випадків з підриву петард на подвір'ях освітніх закладів не має, повідомляють в адміністраціях шкіл, водночас проблема з використанням піротехніки учнями залишається актуальною. Веселі забави нерідко призводять до трагічних фіналів, наслідками яких є відірвані частини тіла, травми очей. Нагадаємо, раніше трагедія з використанням піротехніки не оминула Іршавщину. Підлітку відірвало на руках пальці вибухом петарди. Від непоправної події минуло вже 8 років, утім нещасний випадок пам'ятають і досі.

Люблять "погратися у війну", як відзначають очевидці, і юні "підривники" у селах Турянщини. Торік ми писали, як нічної доби молодь на вулицях стріляла петардами та салютами і тим самим лякала такими діями жителів.

Мешканці прокидались посеред ночі від вибухів. Нагадаємо, згідно із вимогами, продаж побутових піротехнічних виробів здійснюється за наявності інструкції із застосування (експлуатації), розташованій на пакуванні. В інструкції українською мовою мають бути вказані спосіб застосування виробу, попередження про небезпеку, відомості про виробника, ідентифікаційні ознаки виробу, термін придатності, дату виготовлення. Побутові піротехнічні вироби іноземного виробництва заборонено для реалізації населенню через торговельну мережу без сертифікаційних випробовувань на відповідність вимогам безпеки.




До того ж заборонено продавати петарди та інші піротехнічну продукцію неповнолітнім особам. Також забороняється:

- використовувати побутові піротехнічні вироби, які створюють ефекти на висоті або шумові ефекти, ближче 100 м від лікарень, церков, шкіл і житлових будинків;

- кидати приведені в дію побутові піротехнічні вироби під ноги перехожих, із вікон та балконів, запускати феєрверки з дахів домів та інші дії, від яких можуть постраждати люди або майно;

- використання побутових піротехнічних виробів особами, які перебувають в нетверезому стані. У більшості випадків після запалювання піротехніки в дію, той хто запускає її, повинен за лічені секунди відбігти на безпечну відстань (10-15м.)

Про безпеку дітей, у першу чергу мають дбати батьки та роз’яснювати їм інформацію про небезпеку піротехнічних забав.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар