В Ужгороді стартував дводенний круглий стіл щодо стану забезпечення органами державної влади та місцевого самоврядування інформаційних прав в умовах воєнного стану

жовтня 19 / 2023
☝️В Ужгороді стартував дводенний круглий стіл щодо стану забезпечення органами державної влади та місцевого самоврядування інформаційних прав в умовах воєнного стану.

У заході, який організували ПРООН в Україні й Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, онлайн та офлайн беруть участь представники обласних і районних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування західних регіонів країни 🇺🇦

📍Учасників круглого столу привітали Представниця Уповноваженого з інформаційних прав Юлія Деркаченко та Представник Уповноваженого в Закарпатській області Андрій Крючков.

Як підкреслила Юлія Деркаченко, в період воєнного стану особливо важливо, щоб усі громадяни мали можливість реалізовувати свої права на отримання доступу до публічної інформації на офіційних вебсайтах, від розпорядників публічної інформації шляхом усних чи письмових звернень, запитів або під час особистих прийомів.

💬 «На якому рівні та яким чином відбувається цей процес у регіонах, демонструє звіт про моніторинг стану забезпечення інформаційних прав в умовах воєнного стану 2023 року. П’ятиетапне дослідження показує результати діяльності 141 суб’єкта владних повноважень регіонального рівня: 21 ОВА, 21 міських рад обласних центрів та 99 районних військових адміністрацій», – розповіла представниця Уповноваженого з інформаційних прав.

✔️Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Закарпатській області Андрій Крючков закликав учасників круглого столу до взаємодії із Секретаріатом Уповноваженого ВРУ з прав людини, адже в наступному році вперше в Щорічній доповіді Уповноваженого «Про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році» кожній області присвятять окремий розділ.

Зокрема, зараз найпоширенішими проблемами є складність у проведенні особистого прийому, відмова в реєстрації усних звернень, недостатність необхідної інформації у публічному доступі тощо. За словами, експерта ПРООН з питань забезпечення та дотримання інформаційних прав Олексія Кабанова, такі порушення суттєво впливають на стан дотримання інформаційних прав та збільшують кількість скарг до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Тому вкрай важливими є комунікація та взаємодія громадських організацій і влади на різних рівнях.

👉 Під час круглого столу також презентували навчально-методичний посібник «Доступ до публічної інформації для державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування». Він доступний онлайн за посиланням: https://is.gd/kG0W4u.

Завтра на учасників заходу чекає тренінг з практичних аспектів дотримання інформаційних прав в умовах воєнного стану.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар