Начальник Закарпатського облгідрометцентру дав прогноз погоди на початок осені

серпня 18 / 2023
Начальник Закарпатського облгідрометцентру дав прогноз погоди на початок осені

Протягом останніх десятиріч завдяки розвитку системи спостережень і обробки даних, чисельного моделювання та використання новітніх технологій синоптикам вдалось досягти значних успіхів у прогнозуванні погоди. Наприклад, зараз прогноз тиску на три доби має таку ж справджуваність, як 20 років тому прогноз на добу. Справджуваність температури повітря на третю добу сягає понад 90%, зростає завчасність попереджень про стихійні явища.

Чим меншу завчасність має прогноз, тим більша його точність. Тому прогнози на 1-2 доби мають найбільшу справджуваність. (У Закарпатському ЦГМ середня справджуваність прогнозів на 1-3 доби становить 90-95%). Далі вона зменшується й уже на 10-у добу наближається до кліматичних прогнозів. Тобто, це коли прогнозують на цю добу температуру повітря середню за багаторічний період.

Попри суттєві досягнення в прогнозуванні, ми ніколи не зможемо мати стовідсоткової справджуваності прогнозів погоди. Це зумовлено тим, що погода в певний момент часу залежить одночасно від дуже багатьох процесів різного масштабу, які взаємодіють між собою. І ми наразі маємо дуже мало інформації як про ці процеси, так і про поточний стан атмосфери. Так, для прогнозу погоди для Закарпаття на три доби потрібно мати інформацію про погоду від Гренландії до Уральських гір і від тропіків до Північного полюса.

Таким чином, при створюванні прогнозу погоди на термін більше 10 діб ми маємо говорити про тенденцію або тренд в зміні погодних умов, якій базується на аналізі стану погоди за останні роки під час різних синоптичних ситуацій. Крім того, атмосферні процеси носять циклічний характер, що також враховується при прогнозуванні на довгий період.

Виходячи з вище сказаного, на початку календарної осені на Закарпатті не слід чекати кардинальних змін в погодних умовах. Як правило, за останні роки, вересень у нашому регіоні можна характеризувати як пролонговане літо. Однак, після тривалого періоду спекотної погоди у серпні, з максимальними температурами повітря 25-30º тепла, після проходження фронтальних розділів 25 серпня та 1-3 вересня значення максимальних температур повітря поступово знизяться – спочатку до 20-25º тепла, в першої декаді вересня до 17-22º тепла, в горах на 4-6º холодніше. Мінімальні (нічні) температури повітря очікуються в межах 10-15º тепла, в горах місцями до 5º тепла. Під час проходження фронтальних зон передбачаються короткочасні дощі різного ступеню інтенсивності. Кількість гроз поступово знижається, але в денні часи, переважно в горах, грозові процеси будуть зберігатися. Зростає вірогідність формування туманів, особливо в гірських долинах та долинах річок.

Тобто, початок вересня у цьому році очікується помірно теплим, та помірно вологим, з короткочасними дощами на початку та наприкінці першої декади місяця.

Безумовно цій прогноз буде постійно уточнюватися і до нього будуть додаватися корективи.

Василь МАНІВЧУК, начальник Закарпатського обласного центру з гідрометеорології
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар