Закарпаття стало першим регіоном України, де стартували консультації з представниками національних спільнот

серпня 08 / 2023



🇺🇦 Закарпаття стало першим регіоном України, де стартували консультації з представниками національних спільнот. Такий діалог потрібен задля успішної реалізації основних міжнародних стандартів щодо захисту прав нацменшин та впровадження Концепції Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті».

Сьогоднішній захід у Закарпатській ОВА може стати основою для майбутніх змін у законодавстві в цій сфері, наголосила під час виступу онлайн віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

💬 «Захист прав національних меншин, забезпечення можливостей для розвитку їхньої мовної, культурної, релігійної самобутності є важливою частиною нашого євроінтеграційного шляху. Держава готова до відкритого діалогу. Від початку 2022 року спільно з представниками Ради Європи вже провели понад 20 зустрічей з національними меншинами», – зазначила Ольга Стефанішина.

Своєю чергою Віктор Микита - голова Закарпатської ОДА привітав учасників заходу й наголосив на важливості його проведення в нашому регіоні, де здавна мирно проживає багато різних національностей та етносів.

💬 «Приємно відзначити, що для старту серії консультацій обрали саме Закарпаття. Представники всіх нацменшин краю зараз об’єднані як ніколи, вони активно волонтерять, підтримують нашу армію і вимушених переселенців. Особливо під час війни важливо дбати про дотримання прав і свобод кожної людини, тому такий майданчик дасть можливість спільно обговорити втілення державних програм, Концепції та почути побажання представників національних спільнот краю», – додав Віктор Микита.

➡️ Під час заходу обговорили потреби, становище національних меншин Закарпатської області, питання імплементації відповідного закону та представили основні положення Державної програми.

Також окреслили можливість створення в області центру національних меншин для врахування їхніх інтересів у різних сферах життя. В місцях традиційного проживання нацменшин за ініціативи громадських об’єднань сільські, селищні, міські ради можуть утворювати такі осередки на місцях, підкреслив заступник голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський.

📍 У консультаціях також узяли участь керівники профільних департаментів обласної військової адміністрації, фахівці ДЕСС, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, представники національних меншин (спільнот) і громадських організацій.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар