Співпраця з Радою Європи триває! Ромське питання – одне з пріоритетних

січня 20 / 2021

Провідною міжнародною організацією із захисту прав людини є Рада Європи. До неї входять 47 країн світу, серед яких і Україна (з 1995 р.).

Керівництво Закарпатської ОДА та представники Ради Європи в Україні зустрілися в онлайн-режимі, щоб обговорити подальшу співпрацю, майбутні проєкти та програми.

«Наша зустріч на початку року – це слушна нагода обговорити ті проблемні питання, які ми можемо вирішити разом, і напрацювати план дій на 2021 р.», – наголосила заступниця голови облдержадміністрації Ольга Травіна.

В. о. Голови Офісу Ради Європи в Україні, Олена Литвиненко представила програми, стратегічні напрямки співпраці РЄ в Україні та розповіла про План дій РЄ для України на 2018–2022 рр., у рамках якого в державі реалізують 19 проєктів у сфері прав людини, верховенства права та демократії.

Тема розвитку та підтримки представників нацменшин, зокрема ромське питання – одні з пріоритетних у Закарпатті. Останнє має значний досвід реалізації державної політики у сфері міжнаціональних відносин та захисту прав національних спільнот.

Під час онлайн-зустрічі Земфіра (Зола) Кондур, координаторка Ради Європи, розповіла про проєкт «Захист національних меншин, включаючи ромів та мов меншин в Україні», який стартував у вересні 2018 р.

«Мета проєкту – посилення захисту прав національних меншин та мов меншин в Україні шляхом підтримки відповідної політики, вдосконалення консультацій з національними меншинами, посилення потенціалу та компетенції органів державної влади, що займаються захистом національних меншин, а також підвищення обізнаності громадськості», – повідомила Земфіра Кондур.

Серед головних завдань проєкту – документування ромського населення та людей, які потребують допомоги та підтримки у процесі реєстрації документів. Уже створено дорожню карту, до якої ввійшли найскладніші випадки документування, та розроблено комунікаційну платформу для національних спільнот, що дає їм можливість спілкуватися, обмінюватися досвідом та інформацією.

Земфіра Кондур розповіла, що одним із планів на 2021 р. є забезпечення постійної комунікації з нацменшин через функціонування місцевих чи обласних ініціативних груп.

Заступниця голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна зазначила, що актуальними залишаються й питання паспортизації, соціалізації та здобуття освіти представниками ромської національності. Також вона наголосила, що сьогодні важливою є тема ромської мови та її кодифікації.

«В області закінчився процес децентралізації – утворено 64 територіальні громади. У кожній з них компактно проживають представники тих чи тих нацменшин. Керівники ТГ мають розуміти, що підтримка і повноцінний розвиток представників цих національних спільнот – мешканців територіальних громад – повинна бути у центрі їхньої уваги», – повідомила Ольга Травіна.

Також вона окреслила заходи та профільні програми, заплановані на 2021 р. Йдеться про регіональну Програму з підтримки нацменшин на території Закарпаття та щорічну цільову Програму з підтримки ромської національної меншини на території області, що фінансуються коштом обласного бюджету.

Ольга Травіна розповіла про діяльність Закарпатського обласного центру національних меншин.

В області працює Міжвідомча регіональна група з питань ромської меншини. За результатами круглого столу «Роми Закарпаття на шляху інтеграції в громадянське суспільство: аналіз, оцінки, виклики», що відбувся у грудні 2020 р., опубліковано однойменний посібник.

Заступниця голови Закарпатської ОДА висунула пропозицію ініціювати створення Міждержавної консультативної групи з обов’язковим включенням до участі представників тих країн ЄС, які вже мають досвід у сфері інтеграційної політики ромської нацменшини.

«Ми будемо вдячні за можливість отримати від вас практичний досвід та за можливість включення Закарпаття в пілотний проєкт щодо вправдження ініціатив.

Керівництво Закарпатської ОДА готове до подальшої співпраці та до діалогу з Радою Європи», – звернулася Ольга Травіна до представників Ради Європи в Україні.

Присутні обговорили пропозиції та плани на 2021 р.

Учасники зустрічі

Представники облдержадміністрації: Ольга Травіна, заступниця голови Закарпатської ОДА; Наталія Шутанич, заступниця начальника управління національностей та релігій облдержадміністрації.

Представники Офісу Ради Європи в Україні, благодійних фондів: Олена Литвиненко, в. о. Голови Офісу Ради Європи в Україні; Земфіра (Зола) Кондур, координаторка ради Європи (проєкт «Захист національних меншин, включаючи ромів та мов меншин в Україні»); Елеонора Кулчар, голова Закарпатського обласного благодійного фонду «Благо», національна координаторка мережі «REYN Україна».
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар