На Закарпатті почали полювати на одні з найцінніших грибів у світі

червня 18 / 2023

На Закарпатті грибний сезон в активному розпалі. Грибники упольовують різноманітні дари лісів й поспішають поділитись трофеями у мережі Фейсбук.

Наразі уже активно збирають гриби на Міжгірщині та Свалявщині, Мукачівщині, Перечинщині тощо.

Окрім білих грибів, якими торгують на місцевих базарах та поряд із трасами у населених пунктах, люди знаходять надиво рідкісні червонокнижні екземпляри. Один із таких "гриб-баран" або ж "квочка" місцевою назвою. Офіційно, науковою мовою гриб називають грифолою кучерявою. Це один з найцінніших грибів у світі. Уполювати його означає - спіймати удачу за хвіст. Для грибників - це справжній Джек пот. Цьогоріч такий улов було знайдено на Перечинщині.

Утім, у закарпатських лісах є чимало смачнючих, корисних й навіть цілющих для здоров'я смаколиків. Серед них важливе місце посідають гриби - лисички. Їх вважають одними із найчистіших грибів у світі. Це одні з лікувальних грибів, які медики радять вживати не тільки дорослим, але і дітям.

Лисички є дуже цінними та лікарськими грибами. У них містяться мінерали та вітаміни групи В, А і Д.

Із мінералів у лисичках є солі міді та цинку. Настої із грибів використовують при наривах, малокрівї, остеопорозі, ангіні тощо.

Завдяки вмісту йоду у лисичках, вони є корисними для щитовидної залози.

А ще ці гриби майже ніколи не бувають червивими, оскільки містять речовини, які відлякують паразитів. То ж не даремно їх радять вживати і як засіб від глистових інвазій в кишечнику. А більш досвідчені розповідають, що корисними є ці гриби і у сирому вигляді. І якщо ви зїси бодай три лисички на день сирими, із вами нічого не станеться.

Та, головне, слід збирати лисички подалі від дороги, в екологічних місцях.

За смаком лисички нагадують абрикоси. У них ніжний фруктовий смак й аромат.

Закарпатці готують з лисичок відміні поживні бульйони, смажать цей ароматний делікатес та тушкують. Сушать під сонцем, коли погода сприяє, та у сушарках.





Збирати гриби досить важко, розповідають мисливці із досвідом, адже не всюди вони полюбляють зростати. Найбільше їх можна знайти у букових й соснових лісах, при цьому дуже освітлених. Ростуть лисички і на не дуже моховитих галявинах зі слабким трав'янистим покривом. Особливо полюбляють ці гриби хвойні ліси помірного клімату, де ростуть групками з липня місяця.

На базарах їх рідше можна зустріти, на відміну від білих грибів. Попит на них, усе ж, нижчий, аніж на біле "карпатське золото". І, все ж, у лисичок є свої переваги та цінність.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар