Чеські партнери долучаться до облаштування військового цвинтаря в мікрорайоні Шахта

червня 10 / 2023

Про подальші кроки з облаштування військового цвинтаря в ужгородському мікрорайоні Шахта, який планують облагородити за співфінансування чеських партнерів, йшлося сьогодні в Ужгородській міській раді.

Із делегацією Чеської Республіки, що зараз перебуває з робочим візитом в Ужгороді, зустрівся міський голова Богдан Андріїв. У складі делегації – голова Уряду краю Височина Зденєк Кадлец, представник департаменту у справах ветеранів та військових поховань Міністерства оборони Чеської Республіки Павел Філіпек, керівниця офісу гетьмана краю Височина, координаторка співпраці із Закарпатською областю України Катерина Свободова, член сталої конференції краю Височина Йозеф Недвед.

Богдан Євстафійович подякував закордонним партнерам за участь у спільному проєкті, запевнив у сприянні та співфінансуванні робіт із міського бюджету. На важливості увіковічнити пам'ять людей, які поховані на старому кладовищі, наголосив голова Закарпатської облради Володимир Чубірко.

Під час зустрічі, у якій взяли участь і начальниця управління міжнародного співробітництва та інновацій Вікторія Тарахонич, її заступниця Вікторія Білас, директор департаменту міської інфраструктури Віталій Гільтайчук, керівник Ужгородського комбінату комунальних підприємств Анатолій Сухолов, інші посадовці, йшлося, що частина похованих на кладовищі – чехи, саме тому чеська сторона виявила бажання долучитися до проєкту благоустрою. Зазначали, на ужгородському кладовищі в роки Першої світової війни і після неї було поховано військових різних національностей, серед яких – чехи, словаки, угорці, румуни, югослави, поляки. Зокрема, чехословацькі військові, котрі в 1919 році полягли при обороні Чехословацької Республіки, ховали тут у наступні роки і цивільних.

Зазначали, що було б доречним, якби до реалізації проєкту долучилися згодом представництва й інших країн, громадяни яких захоронені на кладовищі.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар