Питання соціального захисту та надання соцпослуг на рівні територіальних громад обговорили сьогодні на круглому столі в Ужгороді

травня 19 / 2023
📍 Питання соціального захисту та надання соцпослуг на рівні територіальних громад обговорили сьогодні на круглому столі в Ужгороді.

Петро Добромільський - заступник голови Закарпатської ОДА зазначив, що професія соціального працівника сьогодні є дуже затребуваною, адже головна цінність для держави – людина.

💬 «В області розробляють різні інструменти для надання швидкої і якісної допомоги вразливим групам населення, військовослужбовцям, вимушеним переселенцям та іншим. Прикладом є портал "Допомога Закарпаття", де вже вдалося запровадити з десяток важливих послуг», – підкреслив Петро Добромільський.

За його словами, над посиленням соціального захисту та підтримки вразливих людей і внутрішньо переміщених осіб у регіоні працюють разом із центральною владою й місцевим самоврядуванням. Для соцпрацівників у громадах систематично проводять навчання за участю національних і міжнародних експертів, аби фаховою та комплексною допомогою охопити кожного, хто цього потребує.

🫶 Своєю чергою заступниця міністра з соціальної політики Уляна Токарєва розповіла, що в неї залишилися позитивні враження після нещодавнього робочого візиту на Закарпаття, яке оперативно реагує на потреби людей, котрі постраждали від війни.

💬 «Виклики, які сьогодні стоять перед фахівцями соціальної служби, вимагають швидкої реакції на запити людей та широкого набору інструментів для роботи. Тому дуже важливим є налагоджений діалог між центральним і локальним рівнями влади», – наголосила посадовиця.

Уляна Токарєва підкреслила, що Міністерство соціальної політики зараз робить усе, щоб посилити громади. Зокрема, триває робота над створенням можливості фінансувати чи співфінансувати соціальні послуги в ТГ. Також вона повідомила, що в Україні з’явиться посада соцпрацівника у медичних закладах.

⚡ Директор департаменту соціального захисту Міністерства у справах ветеранів війни Руслан Приходько розповів, що найближчим часом у перших чотирьох регіонах країни запустять інститут помічника ветерану. Соціальні працівники, які виявлять бажання надавати підтримку військовослужбовцям, пройдуть фахову підготовку в закладах вищої освіти й зможуть отримати відповідну роботу.

Також, за його словами, для того, щоб ветерани не стояли в чергах за адмінпослугами, з ними в ЦНАПах у понад 10 областях України працюватимуть попередньо підготовлені спеціалісти, а низку важливих послуг і сервісів планують цифровізувати.

☝️ На круглому столі обговорили й особливості організації надання соціальних послуг, зокрема й військовослужбовцям, порівняли правовий статус соціального працівника в Україні та за кордоном.

✔️ Захід організувала Закарпатська обласна військова адміністрація спільно з Асоціацією соціального розвитку через право, УжНУ та Закарпатським обласним центром соціальних служб. Серед учасників круглого столу були також народні депутати, представники структурних підрозділів ОВА, адвокати, викладачі, волонтери та інші.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар